Ak sa vaše dieťa nedostane do štátnej škôlky, budete naň dostávať príspevok

Nárok na priznanie príspevku by mal vzniknúť zákonnému zástupcovi dieťaťa po preukázaní, že sa neúspešne pokúšal umiestniť dieťa do verejnej škôlky.

13.05.2023 09:46
deti, škôlka, predškoláci, dieťa, materská , škola Foto:
debata

Rodičia detí, ktoré z kapacitných dôvodov nedostali miesto vo verejnej materskej škole (MŠ), budú môcť získať finančný príspevok. Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní, ktorú schválila Národná rada (NR) SR. Návrh predložili opoziční nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Cieľom novelizácie je kompenzovať rodičom, respektíve zákonným zástupcom detí, náklady spojené s nemožnosťou umiestnenia detí do verejnej materskej školy z kapacitných dôvodov. „Predkladaný zákon má motivovať štát na budovanie siete materských škôl, podporovať rodinu a pozitívne vplývať na výzvy spojené s demografickým vývojom na Slovensku,“ píše sa v dôvodovej správe.

Kompenzácia nákladov by sa mala realizovať formou rodičovského príspevku. Právna úprava tiež definuje podmienky pre získanie príspevku. Nárok na jeho priznanie by mal vzniknúť zákonnému zástupcovi dieťaťa po preukázaní, že sa neúspešne pokúšal umiestniť dieťa do verejnej MŠ.

Rodičia by mali príspevok dostávať len počas školského roka. Potom im úrad práce jeho výplatu zastaví. Ak v ďalšom školskom roku predložia rozhodnutie, že ich dieťa opäť nevzali do škôlky, začnú príspevok dostávať opäť.

Akú sumu dostanete?

Výška rodičovského príspevku je:

301 eur mesačne v prípade, že matka pred tehotenstvom nepracovala,

412,60 eur mesačne, ak matke, ktorá o rodičovský príspevok požiadala, sa pred vznikom nároku na rodičovský príspevok vyplácalo materské alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte.

debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #rodičovský príspevok #škôlka