Životné minimum od júla porastie. Nové sumy ovplyvnia státisíce ľudí. Koľko peňazí dostanete po novom?

Sumy životného minima, ale aj mnohé štátne sociálne dávky, ktoré sa od neho odvíjajú, čaká od 1. júla či januára budúceho roku zmena. Základná dávka by mala vzrásť o 14,7 percenta a mala by byť 268,88 eura. Vďaka vyššiemu minimu porastú desiatky štátnych dávok a prilepšia si státisíce ľudí.

16.05.2023 19:19
rodina, deti, manželia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Po novom sa zmenil aj valorizačný mechanizmus, ktorým sa menia sumy životného minima.

dôchodca, muž, laptop Čítajte aj Uvažujete nad predčasným dôchodkom? Poponáhľajte sa. Od júla bude nedostupnejší

umy životného minima tak budú odzrkadľovať reálnu hodnotu toho, o koľko sa zvýšia životné náklady nízkopríjmovej domácnosti, ktoré potrebujú vynaložiť na zabezpečenie základných životných podmienok.

Podľa údajov zverejnených Štatistickým úradom SR sa sumy životného minima upravia na základe rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností, teda o 14,7 %. V prípade životného minima u prvej plnoletej osoby je zvýšenie od júla takmer o 35 eur, zo súčasných 234,42 na 268,88 eura.

Video
Elektronický účet poistenca neznie ako sexi produkt. Ale môže vám zachrániť dôchodok

Od životného minima sa odvíjajú napríklad dávky v hmotnej núdzi, rodičovský príspevok, príspevky pre zdravotne znevýhodnených ľudí, ale aj sumy minimálnej penzie a ďalšie dávky.

Už od júla dostanú viac peňazí ťažko zdravotne postihnuté osoby, ktoré poberajú opakované peňažné príspevky na kompenzáciu. Ide predovšetkým o príspevok na prepravu, na kompenzáciu zvýšených výdavkov. Zvýšenie „hranice chudoby“ narobí od júla problémy budúcim žiadateľom o predčasný dôchodok. Suma minimálnej penzie sa zrejme zvýši zo súčasných 375,10 eura na 430,30 eura mesačne. Ak bude vypočítaná výška predčasnej penzie nižšia ako táto hranica, nárok na tento druh dôchodku poistencovi nevznikne.

Zmena čaká aj minimálne dôchodky. „Výška minimálneho dôchodku sa naviaže na sumu životného minima. O prepočet dôchodkov netreba žiadať, urobíme tak automaticky a dôchodcovia, ktorých sa zmena týka, dostanú rozhodnutia o zvýšení koncom júna a v júli,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Základná suma minimálneho dôchodku za 30 rokov dôchodkového poistenia je po novom stanovená na 136 % sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu. Za 30 odpracovaných rokov tak bude penzista dostávať namiesto 334,30 eura po novom 365,70 eura.

Porastie aj príspevok na opatrovanie, aj keď už nie je viazaný na životné minimum. Po novom by mal byť tento príspevok vo výške čistej minimálnej mzdy na rok 2023, teda 568,97 eura mesačne, teraz je to 525,65 eura.

Suma rodičovského príspevku sa upravuje tým istým koeficientom, ktorým sa zvyšujú sumy životného minima s účinnosťou vždy od 1. januára nasledujúceho roka, teda od 1. januára 2024. K uvedenému dátumu sa tak suma rodičovského príspevku zvýši zo sumy 301 na 345,20 eura, ak matka pred narodením dieťaťa nepracovala. Ak dostávala materské, suma rodičovského príspevku porastie zo sumy 412,60 na 473,30 eura.

Životné minimum je spoločensky uznaná minimálna hranica príjmov fyzickej osoby, pod ktorou nastáva stav jej hmotnej núdze. Sumy životného minima sa upravujú vždy k 1. júlu na základe koeficientu rastu čistých peňažných príjmov na osobu alebo koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Tieto údaje poskytuje ministerstvu Štatistický úrad SR.

Rozhodujúcim obdobím, za ktoré sa zisťuje rast životných nákladov nízkopríjmových domácností, je obdobie od apríla predchádzajúceho kalendárneho roku do apríla aktuálneho roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #dávky #deti #rodiny #dôchodky