Štát rozdáva desaťtisíce potravinových a hygienických balíčkov. Kto má nárok?

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravilo pre domácnosti v zložitej sociálnej situácii takmer 150-tisíc potravinových a 66-tisíc hygienických balíčkov.

05.06.2023 13:40
potraviny, nákup, jedlo, reťazce
Ilustračné foto.
debata (4)

Počas aktuálnej distribúcie balíčkov rozdá ústredie práce o 54-tisíc balíčkov viac ako počas prvej tohtoročnej distribúcie. Dôvodom je zvýšenie počtu balíčkov pre jednotlivé kategórie domácností. V prvej distribúcii mal jednotlivec nárok na jeden balíček, v aktuálnej má nárok na dva. Rodina s jedným až dvomi deťmi mala predtým nárok na dva balíčky, teraz má rodina s jedným dieťaťom nárok na dva balíčky a rodina s dvomi až štyrmi deťmi na tri potravinové balíčky. Ústredie práce o tom informovalo v tlačovej správe.

Pomoc ľuďom

„Nastavenie distribúcie meníme tak, aby sme v rámci možností pomohli čo najväčšiemu počtu ľudí. Vďaka zdrojom z Európskej únie sme za posledných šesť rokov rozdali najzraniteľnejším rodinám takmer dva milióny potravinových a hygienických balíčkov. Samozrejme, chceme v tom pokračovať a zároveň rozšíriť túto pomoc aj o ďalšie materiálne veci,“ povedala ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková.

Zloženie balíčkov

Potravinové balíčky v rámci druhej distribúcie dostávajú poberatelia pomoci v hmotnej núdzi, ktorým ústredie práce vyplatilo dávku v hmotnej núdzi v apríli tohto roka. Balíčky sú pripravené pre 67-tisíc ľudí. Na obstaranie a distribúciu potravinových balíčkov išlo 7,2 milióna eur, čo je v porovnaní s prvou tohtoročnou distribúciou o 2,5 milióna eur viac. Zloženie potravinových balíčkov sa nezmenilo. Príjemcovia v ňom nájdu okrem iného múku, detskú krupicu, cukor, olej, šošovicu, ryžu, cestoviny, či konzervovanú zeleninu, ovocie a mäso. Najviac potravinových balíčkov smeruje do okresov Rimavská Sobota, Trebišov a Košice – okolie.

Hygienické balíčky sú určené pre rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi. Rodina s jedným nezaopatreným dieťaťom má nárok na dva hygienické balíčky, rodina s dvomi nezaopatrenými deťmi má nárok na tri hygienické balíčky a rodina s tromi a viac nezaopatrenými deťmi má nárok na štyri hygienické balíčky. Dostanú ich poberatelia pomoci v hmotnej núdzi, ktorým štát vyplatil dávku v hmotnej núdzi v apríli tohto roka. Celkový počet prijímateľov hygienických balíčkov v aktuálnej distribúcii dosahuje 65,7 tisíca, celkové náklady sú 667-tisíc eur. V hygienických balíčkoch sú prípravky na pranie, umývanie a udržiavanie osobnej hygieny. Najviac hygienických balíčkov smeruje do okresov Rimavská Sobota, Kežmarok a Spišská Nová Ves.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #potravinová pomoc #potravinový balíček