Železničiari pôjdu na rekondičné pobyty

Železničiari od štátneho nákladného prepravcu ZSSK Cargo Slovakia pôjdu v úvode budúceho roka na povinné rekondičné pobyty. Ich zamestnávateľ totiž podpísal v druhej polovici decembra rámcové zmluvy s Kúpeľmi Sliač a Slovenskými liečebnými kúpeľmi Turčianske Teplice, obidve vo výške viac ako 170-tisíc eur. Zmluvy sú zverejnené v centrálnom registri. Rekondičné pobyty prebehnú napriek tomu, že firma sa chystá prepúšťať.

26.12.2012 20:00 , aktualizované: 27.12.2012 08:00
Vlak, koľaje, železnice Foto: ,
Cargo zaplatí svojim zamestnancom kúpeľnú liečbu za vyše 170-tisíc eur.
debata (3)

Podľa železníc sú však pobyty nevyhnutné v zmysle zákona. Podľa zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci má na takýto pobyt nárok ten, kto je zaradený so svojím povolaním do tretej a štvrtej kategórie.

Cargo spolu so zvyšnými dvoma železničnými spoločnosťami je v procese revitalizácie, nastavenej ešte za čias ministrovania Jána Figeľa (KDH). Len prednedávnom Cargo vyhlásilo, že v budúcom roku hromadne prepustí ďalších šesťsto zamestnancov. Výkony Carga klesajú tak v oblasti prepráv, ako aj v oblasti údržby a opráv železničných koľajových vozidiel.

Predstavenstvo na základe pretrvávajúcich negatívnych externých vplyvov na výkony spoločnosti v roku 2012 a 2013 schválilo organizačnú zmenu, ktorá bude mať vplyv na zamestnanosť. Napriek tomu rekondičné pobyty pre celkovo 508 ľudí muselo Cargo objednať aj zaplatiť.

„Ide o rámcovú zmluvu, ktorá bude postupne napĺňaná podľa možností organizácie. Spoločnosť šetrí, no nemôže konať v rozpore so zákonom,“ tvrdí Monika Schmidtová, hovorkyňa Carga. Železničiarov pošle ich zamestnávateľ buď na Sliač alebo do Turca. V jednom aj druhom prípade sa budú zamestnanci regenerovať maximálne 14 dní.

Dvojtýždňové ubytovanie s plnou penziou či diétnou stravou a 48 kúpeľnými procedúrami vyjde v Kúpeľoch Sliač na 420 eur, v Turčianskych Tepliciach na 384 eur. Na 14-dňový pobyt pôjde 65 zamestnancov, zvyšných 443 sa bude regenerovať 13 dní.

"Organizácia vysiela zamestnancov na pobyty v zmysle zákona,“ vraví Schmidtová. Okrem procedúr s preventívnym zameraním dostanú železničiari teploliečbu ako parafín, horúci zábal, vodoliečebné procedúry, plávanie s relaxačným charakterom, masáže, liečbu oxidom uhličitým, zacvičia si cviky zamerané na relaxáciu skrátených svalov a posilňovanie oslabených svalov.

Súčasťou bude odborná inštruktáž zameraná na šetrenie kĺbov a chrbtice pri práci, tréning na zvládanie stresu, psychologické poradenstvo zamerané na zvládnutie psychickej pracovnej záťaže, psychohygienu, skupinovú relaxáciu a autorelaxačnú metódu. Dostanú aj inštruktáž jogy. Predovšetkým rušňovodiči dostanú možnosť porozprávať sa so psychológom.

Podobné rekondičné pobyty kedysi existovali v štátnej pošte. Posielali na ne poštových doručovateľov, ale v súčasnosti to už tak nie je. Podľa Milana Brleja z Odborového zväzu pôšt a telekomunikácií však príplatok na pošte za prácu v sťaženom prostredí dostávajú kuriči, automechanici, vodiči, lakovači či zvárači. V Slovak Telekome, kde 49 percent patrí štátu, takisto rekondičné pobyty zanikli. "Už tam nepracujú takí ľudia, ktorých by sa to týkalo,“ odôvodnil Brlej.

Napríklad zamestnanci bratislavského závodu Volkswagen však majú okrem rekondičných pobytov aj rôzne benefity. Každoročne môžu absolvovať dobrovoľnú lekársku prehliadku alebo majú výrazné zľavy do fitnes centier či rekreačných zariadení. "Je o to veľký záujem. Dostupné kapacity sú naplnené na 98 až 100 percent,“ rozpráva Zoroslav Smolinský, zástupca odborov vo Volkswagene.

Spomínané rekondičné pobyty v Sliači za 175-tisíc eur a v Turčianskych Tepliciach za 177-tisíc eur si tak zrejme užijú len tí, ktorí nebudú musieť železničnú spoločnosť opustiť. V roku 2011 zostalo bez práce 1 800 ľudí z Carga a ďalších 390 skončilo pracovný pomer do novembra 2012. Zamestnanci Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti sa napríklad za 45-tisíc eur zregenerujú v prírodných jódových kúpeľoch v Číži.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba