Služobný telefón považujú zamestnanci za samozrejmosť

Ľudia čoraz viac pýtajú od zamestnávateľov pružnejší pracovný čas či možnosti ďalšieho vzdelávania, tvrdí Luboš Sirota, predseda predstavenstva najväčšej personálnej agentúry na Slovensku Trenkwalder.

25.10.2008 23:29
Manažér, telefón Foto:
Ilustračné foto
debata

Čo ľudia žiadajú od firiem okrem dobrého zárobku?

Požiadavky priebežne rastú už niekoľko rokov. Benefity z minulosti dnes už konkurenčnú výhodu stratili. Takým príkladom je mobilný telefón alebo notebook, ktoré väčšina zamestnancov v súčasnosti považuje za samozrejmosť. Požiadavky sa pritom zvyšujú najviac v oblasti odmeňovania. Rastie aj záujem o pružný pracovný čas, špeciálne vybavenie pracoviska. Firmy sa snažia, aby mali zamestnanci dostatok času a možností na regeneráciu síl. Často sa stretávame aj s tým, že ľudia vyžadujú ďalšie vzdelávanie, aby mohli kariérne alebo osobnostne rásť.

Aké výhody budú pre Slovákov v najbližších rokoch rozhodujúce?

Aj dnes to veľmi závisí od druhu vykonávanej práce. V manažérskych profesiách to bude veľká miera samostatnosti v rozhodovaní, potreba uspokojenia z vykonávanej práce. Pri rastúcej konkurencii na trhu práce je možné očakávať väčší pohyb zamestnancov, keďže podmienky sa v podstate vyrovnajú.

Ako lákajú spoločnosti nových pracovníkov okrem slušného zárobku?

Často ponúkanou výhodou je pružný pracovný čas, rôzne programy internej komunikácie, motivačné programy s voľným dňom za dosiahnutie napríklad mimoriadnych úspechov v práci. Zamestnancov môže prekvapiť napríklad pohyblivá, motivačná zložka mzdy.

Je zdôrazňovanie aj iných hodnôt ako dobrého platu trend posledného obdobia, keďže na trhu začínajú chýbať ľudia?

Zamestnávatelia sa síce snažia motivovať pracovníkov aj inými výhodami ako zárobkom, ale príjem je stále najväčšou motiváciou ľudí. Slováci si pritom neuvedomujú, že rôzne iné výhody, ako napríklad možnosť sebarealizácie či rôzne benefi ty vo forme oddychových poukážok, wellness pobytov, môžu byť aj hodnotnejšie. Nie sú totiž zaradené medzi príjem zamestnanca a odpadajú z nich tak odvodové a daňové povinnosti.

debata chyba