Logistik je vlastne skladník. Logistik však znie lepšie

Čo presne znamená logistik, executive asistent alebo facility manager? V inzerátoch na voľné pracovné miesta sa cudzojazyčné názvy pozícií objavujú čoraz častejšie. Dôvodov, prečo firmy pracovné pozície neprekladajú do slovenčiny, je viac.

27.10.2009 09:11
inzerat, práca Foto:
Ilustračné foto
debata

„Často sú to pozície, najmä v zahraničných spoločnostiach, defi nované v ich materských firmách a je veľmi ťažké nájsť slovenský názov. Súvisí to s globalizáciou a s tým, že nadnárodné spoločnosti potrebujú mať jednotné označenie pozícií vo všetkých krajinách,“ vysvetľuje Ivana Molnárová, obchodná a marketingová riaditeľka spoločnosti Profesia, najväčšieho pracovného portálu na Slovensku.

„Zahraničné spoločnosti mávajú často internú dokumentáciu v cudzích jazykoch a pokiaľ sa daný cudzí jazyk od uchádzača očakáva, tak je v podstate zbytočné pozície do slovenčiny prekladať. Rovnako sa takto prirodzene vyfiltrujú kandidáti, ktorí neovládajú cudzí jazyk dostatočne,“ vysvetľuje Vladimíra Držková, Branch Manager spoločnosti Lugera & Maklér. Občas sa síce stane, že niektorí z kandidátov presne nepochopia, čo by na danej pozícii mali robiť, ako však uviedla personalistka, podľa jej skúseností, ak kandidáti nerozumejú názvu pozície, svoj životopis radšej nepošlú.

„Mnohé pozície znejú lákavo, že si pod tým mnohí predstavia minimálne 2 000 eur plat, čo však v konečnom dôsledku nemusí byť ani spolovice pravda. Ak inzerátu nerozumiete a chcete sa dozvedieť viac, odporúčame vám, aby ste sa pozreli, aká je pracovná náplň a čo sa skrýva v inzeráte,“ radí Molnárová. Pomôcť by vám mal aj seriál o pracovných pozíciách pripravený v spolupráci s pracovným portálom Profesia. sk, ktorý nájdete v novinách každú sobotu.

Aký je rozdiel napríklad medzi facility, office a country manažérom? V ktorom prípade ide o manažérsku pozíciu a v ktorom nie? „Každá pozícia je odlišná, v skratke – country manažér zodpovedá za chod spoločnosti v rámci danej krajiny, facility manažér zodpovedá za údržbu priestorov a zariadení, nájomníkov, atď. A office manažér má na starosti chod kancelárie. Samozrejme, v každej spoločnosti je náplň práce prispôsobená fungovaniu, veľkosti, počtu zamestnancov atď. Podľa toho sa potom odvíja i to, či je daná pozícia manažérska v pravom zmysle slova, teda či daný človek má pod sebou zamestnancov, ktorých riadi,“ vysvetľuje Držková.

Nárast podielu cudzojazyčných pozícií potvrdzujú aj štatistiky. „Keď sme porovnali novopridané pracovné ponuky za posledné dva roky, najväčší nárast sme zaznamenali v kategóriách: Informačné technológie (44,2 %), zákaznícka podpora (42,2 %) a ekonomika, financie, účtovníctvo (30,5 %). Naopak, najmenší nárast bol v kategóriách: štátna správa, samospráva (1,4 %), pomocné práce (2,9 %) a textilný, kožiarsky a odevný priemysel (3,3 %),“ uviedla Molnárová z Profesie.

debata chyba