Kto má vhodné povolanie, má šancu žiť v Kanade

Slováci, ktorí majú záujem žiť v Kanade, tam môžu ľahšie získať trvalý pobyt, ak majú vhodné povolanie.

04.08.2010 11:01
Veda, práca, zamestnanie Foto:
Kanada potrebuje nových vzdelaných ľudí. Láka aj Slovákov.
debata

Krajina potrebuje nových ľudí, a preto zmenila svoj imigračný zákon a program Skilled workers, ktorý umožňuje vysťahovanie sa na základe profesie, rozšírila o 11 ďalších špecializácií. Šancu tak majú architekti, biológovia či zubní lekári.

„Kanada má záujem aj o umelcov a športovcov, ktorí by boli prínosom,“ hovorí prezident Kanadsko–slovenskej obchodnej komory Jozef Burza. Základnými kritériami sú vek, vzdelanie, dĺžka praxe a znalosť anglického alebo francúzskeho jazyka. Tá sa overuje testami. Napríklad pre anglický jazyk sa vyžaduje absolvovanie IELTS general. Ideálny vek žiadateľov je podľa Burzu od 21 do 49 rokov. Pri vysťahovaní rodín alebo partnerských dvojíc sa berie do úvahy len ten žiadateľ, ktorý lepšie spĺňa kritériá.

Kanada po novom upravila aj posudzovanie solventnosti žiadateľa. Nehodnotí len výšku konta, ale aj hnuteľný a nehnuteľný majetok (auto, dom). Urýchli sa aj proces vysťahovania sa, ktorý bude v rámci programu Skilled workers trvať 6 až 12 mesiacov.

Doteraz žiadalo o trvalý pobyt v Kanade ročne okolo 600 Slovákov.

Minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál ľuďom, ktorí u nás zarábajú málo, minulý týždeň odporúčal, aby si hľadali prácu v zahraničí. Sociologička Zuzana Kusá si však myslí, že vysťahovanie sa nie je pre krajinu dobré, pretože ide o odlev našich mozgov do zahraničia. Zároveň však dodáva, že nie je dôvod čudovať sa, ak predovšetkým mladí vzdelaní ľudia odchádzajú, keďže jednotlivé profesie u nás nie sú dostatočne zaplatené.

debata chyba