Podnikatelia sú v prijímaní ľudí stále opatrní

Nájsť si novú prácu nebude pre Slovákov ešte najbližší rok jednoduché. Až 35 percent šéfov najväčších slovenských firiem sa totiž vyjadrilo, že v priebehu nasledujúcich dvanástich mesiacov bude počet zamestnancov v ich podnikoch skôr klesať.

14.10.2010 09:21
debata

Naopak, nárast počtu pracovníkov odhaduje necelá tretina majiteľov spoločností. Vychádza to z prieskumu spoločnosti Deloitte v šiestich stredoeurópskych krajinách, na ktorom sa zúčastnilo takmer dvesto šéfov firiem.

„Podnikatelia sú opatrní a nechcú zobrať záväzok za väčší počet zamestnancov, keď by sa mohlo stať, že neskôr budú musieť stavy znižovať,“ vysvetlil Ivan Lužica, riaditeľ consultingu spoločnosti Deloitte Slovensko. Väčší optimisti v prijímaní nových ľudí sú vrcholoví manažéri v Poľsku. Približne rovnakí pesimisti ako Slováci sú aj Česi.

Podľa Lužicu môže byť za zdržanlivosťou konateľov firiem aj situácia na slovenskom pracovnom trhu. Ľudia nie sú napríklad natoľko ochotní vycestovať za zamestnaním. „Možno by pomohli rôzne formy zamestnania, skrátený úväzok alebo práca z domu – väčšia kreativita v tejto oblasti,“ doplnil Lužica.

Očakávania slovenských podnikateľov vo vývoji ekonomiky sú však na najbližšie mesiace optimistické. Až 71 percent šéfov firiem sa domnieva, že sa počas šiestich mesiacov zlepšia. Na začiatku tohto roka mala takéto ružové predstavy len necelá polovica konateľov spoločností. Približne štvrtina majiteľov podnikov tak zmenila za tento rok názor k lepšiemu. „Dôvodom je ekonomika, ktorá ukazuje známky oživenia a rastu. Zároveň je už po voľbách, politické prostredie je teda tiež stabilné,“ vymenoval Lužica. V očakávaniach tak Slovensko preskočilo aj optimistické Poľsko. Tam verí v lepšie ekonomické vyhliadky 63 percent manažérov, kým na začiatku roka ich bolo 74 percent. Na treťom mieste sa ocitlo Česko s 59 percentami optimistických šé­fov.

Podľa odhadov však môže byť pozitívny pohľad podnikateľov v budúcom roku vzácnejší. Dôvodom majú byť ohlásené škrty vo verejných financiách, ktoré pripravuje vláda. Budú mať dosah aj na obyvateľov. „Nevidím očakávania podnikateľov ako negatívne, skôr nebudú také veľké ako teraz,“ dodal Lužica.

V prieskume odpovedali podnikatelia na desať otázok. Celkovým najväčším optimistom v stredoeurópskom regióne sa stalo Poľsko. Za najväčšieho pesimistu možno podľa odpovedí šéfov firiem označiť Maďarsko.

debata chyba