Trinásty plat dostane len tretina ľudí

Priemerný trinásty plat v súkromnom sektore na Slovensku je 24 633 Sk. Ako ďalej ukázal prieskum platov www.merces.sk, v štátnej a verejnej správe dostanú zamestnanci v priemere o zhruba osem tisíc korún menej.

11.12.2008 14:44
Práca, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Trinásty plat ako finančný benefit dostane každý tretí človek v privátnom sektore a zhruba každý štvrtý zamestnanec v štátnej a verejnej správe.

Z finančného bonusu sa budú v privátnom sektore najčastejšie tešiť hutníci, plánovači kvality či revízni technici. "Plat navyše bude najmenej často vyplácaný v sektore služieb, dostane ho minimálny počet krajčírok, čašníkov, pokladníkov či kuchárov,“ vyratúva Miroslav Dravecký, projektový manažér prieskumu www.merces.sk uskutočňovaného spoločnosťou Profesia.

Barmani, chyžné, tesári, pekári, poštoví doručovatelia či kaderníčky sú pozície, na ktorých zamestnanci podľa prieskumu nedostávajú žiadne trináste platy.

Najvyšší trinásty plat dostávajú podľa prieskumu generálni riaditelia a country manažéri. Len pri týchto dvoch pozíciách prekračujú platy úroveň 100 tisíc korún. K oblastiam s najvyššími finančnými benefitmi tohto druhu patria aj ekonomika, financie, účtovníctvo, telekomunikácie a bankovníctvo.

"Zaujímavosťou je, že do rebríčka, kde prevláda vrcholový manažment, sa dostala aj pozícia šéfkuchár. Tento benefit predstavuje takmer trojnásobok ich priemerného platu, no dostáva ho len 17 percent z nich“, dopĺňa M. Dravecký.

Nominálne najnižšie trináste platy dostávajú krajčírky, pokladníci, vodiči autobusov a kontrolóri. Ich finančný benefit je pod úrovňou 11 tisíc korún.

debata chyba