Akí sú navrátilci z cudziny?

Zo zahraničia sa vracia väčší počet šikovných ľudí – vedia dobre jazyk, majú cenné skúsenosti. Aké sú ich výhody v porovnaní s ostatnými uchádzačmi o prácu?

03.04.2009 08:46
Manažér, manažérka, profesia
Ilustračné foto
debata

Dana Hulková, HR manažérka Ernst & Young

V posledných mesiacoch sa na nás obracia väčšie množstvo kandidátov, ktorí majú záujem vrátiť sa na Slovensko a pokračovať tu vo svojej kariére. Ide o ľudí s viacerými typmi skúseností – od aupair až po poradcov v rozdielnych oblastiach. Ich výhodou sú veľmi dobré jazykové znalosti a v niektorých prípadoch špecifické skúsenosti, ktoré je niekedy ťažké na Slovensku nájsť. Tento fenomén rozhodne pozitívne prispieva k rovnováhe medzi dopytom a ponukou na trhu práce. Kandidáti zo zahraničia môžu často ponúknuť veľa – poznajú prostredie medzinárodných spoločností a majú skúsenosti, ktoré vedia v našich projektoch využiť.

Soňa Machátová, riaditeľka odboru výberov VÚB banky

V súčasnosti sme zaznamenali medzi prihlásenými kandidátmi väčší počet tých, ktorí sa vracajú zo zahraničia. Ide predovšetkým o mladých absolventov vysokých škôl, ktorí sa rozhodli zlepšiť si jazykové znalosti a popritom si zarábali na štúdium. Vieme im ponúknuť juniorské pozície vhodné pre čerstvých absolventov. Devízou je práve jazyková vybavenosť, ktorú ako banka so zahraničnou účasťou potrebujeme. Rastie aj počet expertov a projektových manažérov, ktorí sa vracajú na Slovensko po skončení pracovného kontraktu. Určite uvítame týchto záujemcov, ak si so sebou "prinášajú“ zahraničnú skúsenosť, predovšetkým z IT oblasti či bankovníctva. Za ich veľké pozitívum považujem väčšiu rozhľadenosť v pracovnej oblasti, pracovnú flexibilitu. V neposlednom rade je to aj fakt, že si hľadajú už stabilné zamestnanie.

debata chyba