Nezamestnosť po takmer troch rokoch opäť prekročila 10 percent

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu marca medzimesačne vzrástla o 0,61 percentuálneho bodu na 10,33 percenta. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

20.04.2009 12:13
úrad práce nezamestnaný zamestnanie práca Foto:
Ilustračné foto
debata

Ide o najvyššiu mieru nezamestnanosti na Slovensku od júna 2006. Medziročne sa miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac zvýšila o 2,74 percen­tuálneho bodu. Ku koncu marca úrady práce evidovali 273 779 nezames­tnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce. Oproti koncu februára to znamená nárast o 16 215 osôb a medziročne je to nárast o 75 768 osôb.

Nezamestnanosť sa v marci zvýšila vo všetkých krajoch. Najvyššia bola v Banskobystrickom kraji (takmer 17 percent), naopak najnižšiu vykázal tradične bratislavský región (pod tri percentá). Spomedzi okresov evidovali najvyššiu mieru nezamestnanosti úrady práce v Rimavskej Sobote, kde zostala nad 30 percentami. Viac ako 20 percent dosiahla v ďalších deviatich okresoch.

Vyššie údaje o nezamestnanosti zvykla vykazovať iná metodika Štatistického úradu, ktorý používa výberové zisťovanie. Podľa posledných údajov úradu miera nezamestnanosti v poslednom štvrťroku 2008 ešte klesla na dlhoročné minimum 8,7 percenta. Štatistici však začiatkom marca odhadli, že v prvom polroku podiel ľudí bez práce opäť presiahne desať percent.

debata chyba