Práca v zahraničí Slovákov stále láka

Už dlhší čas si nemôžete nájsť prácu a rozmýšľate nad tým, že by ste to skúsili v zahraničí? Verte, že ani tam to nie je lepšie.

09.05.2009 15:40
Práca, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Navyše po zavedení eura na Slovensku vycestovať za prácou do Anglicka, Írska či Nórska už nie je také výhodné ako voľakedy. Ako však tvrdia mnohí, ktorí tam stále pracujú, lepšie zarobiť menej, ako sedieť doma bez práce. Práca za hranicami Slovenska tak stále mnohých láka.

V každom prípade platí, že vycestovať naslepo je v súčasnosti príliš riskantné. Ale ani v prípade, že využijete služby sprostredkova­teľských agentúr, nemáte prácu istú.
Agentúry tvrdia, že práce je dostatok, predlžuje sa však čakacia lehota, kým klientovi prácu nájdu. Napríklad v prípade Veľkej Británie to v súčasnosti môže byť aj takmer dva mesiace od podania prihlášky. Ako schodnejšiu cestu v súčasnosti odporúčajú Írsko či prácu na farmách v Nórsku. Najvyhľadávanejšími prácami, pri ktorých sa dá dobre zarobiť, sú pritom práce v hotelierstve.

Ako začať? "Je potrebné dobre sa pripraviť a vopred informovať,“ uvádza sa v príručke spoločnosti Profesia o hľadaní práce Let's work. Ak vyrážate na vlastnú päsť, pripravte si peniaze na vyššie počiatočné výdavky a obrňte sa trpezlivosťou. Budete ju potrebovať pri hľadaní práce a ubytovania. Hlavne nemajte veľké očakávania.

Možno nie je na škodu vycestovať do krajiny najprv na kratší čas. Rozhliadnete sa po ubytovaní, zabezpečíte si miestne telefónne číslo, absolvujete prvé pohovory. Až keď budete úspešní a prácu získate, je rozumné zbaliť sa a presťahovať do zahraničia na dlhší čas.

Ak chcete byť úspešní, všetko si najprv naplánujte. Pred odchodom zvážte svoje ambície a schopnosti a zistite si čo najviac informácií o situácii na pracovnom trhu, o životných nákladoch v danej krajine, ako aj o potenciálnom zamestnávateľovi.

"Zahraničné skúsenosti prinášajú množstvo výhod, kto nezažil, nepochopí. Kto zažil, iste vám povie, že na tento úsek svojho života nikdy nezabudne,“ hovorí príručka.

Ak sa rozhodnete využiť služby sprostredkova­teľskej agentúry, tu je opatrnosť namieste. "V poslednom čase totiž vzniklo veľa agentúr, ktoré nie vždy ponúkajú seriózne služby. Predtým než sa rozhodnete vycestovať za prácou do zahraničia, by ste sa mali zahrať na detektíva a poriadne si preveriť, či to, čo sprostredkovateľ zamestnania sľubuje, sa naozaj zakladá na pravde,“ uvádza sa v príručke spoločnosti Profesia.

Väčšina personálnych agentúr, ktoré sa touto činnosťou zaoberajú, to totiž nerobí pre pekné oči. Preto sa nikto nemôže čudovať, že sa chcete dozvedieť čo najviac o svojom budúcom pôsobisku. Je veľmi dôležité, aby všetky takto získané informácie boli jednoznačné, zrozumiteľné a presné. Ak je vám čokoľvek nejasné, nebojte sa spýtať. Ide predsa o vaše peniaze.

Zároveň sa vyhnite plateniu akýchkoľvek poplatkov vopred. Uhraďte ich jedine v prípade, pokiaľ máte jednoznačne potvrdené pracovné miesto riadnou pracovnou zmluvou.

Najčastejšie chyby

  1. Nenechajte nič na náhodu a poriadne si sprostredkovateľa zamestnania „preklepnite“ v Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny. Ak je naozaj seriózny, musí mať pridelené povolenie, že môže túto činnosť vykonávať.
  2. Každá minca má dve strany, a preto pátrajte po faktoch, kde sa len dá. Rozhodne nevynechajte diskusné fóra na internete, priateľov a známych a utvorte si vlastný názor.
  3. Buďte dôslední a obozretní. Poznať názov pracovnej pozície nestačí! Zistite si, o akú prácu ide a tiež presné miesto výkonu práce. Čo ak nebudete spokojní a vyskytnú sa problémy? Môžete požiadať o preradenie na inú pozíciu? Kam volať? Na koho sa obrátiť? Ako to bude s dochádzaním za prácou a kde budete bývať? To sú základné otázky, na ktoré by ste mali poznať odpoveď.
  4. Nepodpisujte žiadne vyhlásenia, že ste boli oboznámení so všetkými potrebnými informáciami a údajmi skôr, ako vám budú v plnom rozsahu poskytnuté.
  5. Nemáte dohodnutú prácu? Nespoliehajte sa na to, že po príchode na „miesto činu“ si nejakú hneď nájdete. Ubytovanie a stravu si zabezpečte minimálne na dva týždne vopred.

Zdroj: Profesia.sk

Databáza na úrade práce

Pri hľadaní práce v zahraničí môžete využiť aj bezplatné služby projektu Eures, ktorého poradcovia sídlia na každom úrade práce. Európske servisy na sprostredkovanie práce aktualizujú databázu pracovných ponúk každý deň a oznamy o voľných pracovných miestach zostávajú v systéme uverejnené dovtedy, kým sú aktuálne. Záujem je najmä o zdravotnícke služby poskytované postihnutým a chorým členom v domácnosti, žiadané sú aj ponuky na pomocné sily v hoteloch a penziónoch alebo sezónny zber ovocia a zeleniny. Úspešnosť pri zamestnávaní v rámci sezónnych prác je pritom vyššia u mužov ako u žien.

debata chyba