Lekári nebudú tlačiť na mzdy, ale chcú úľavy pri daniach a penziách

Lekárske odborové združenie (LOZ) nebude v tomto roku požadovať zvýšenie miezd v zdravotníctve, uviedol prezident LOZ Marian Kollár. Ako pokračoval, tohtoročným zmrazením miezd chce LOZ vyjadriť svoj príspevok v súčasnej hospodárskej kríze.

12.05.2009 12:49
Marian Kollár. Foto:
Marian Kollár, Lekárske odborové združenie (LOZ)
debata

„Možno ako jediný segment v národnom hospodárstve napriek prebiehajúcej kríze nebudeme ani, v úvodzovkách, obmedzovať výrobu, ani množstvo svojej práce,“ upozornil Kollár. LOZ podľa jej šéfa cíti, že predstavy združenia o zvyšovaní platov sa musia prispôsobiť súčasnej realite. „Chápeme dôsledky globálnej hospodárskej krízy, ktorá ovplyvnila celú spoločnosť, zdravotnícky systém nevynímajúc,“ povedal Kollár.

Ak podľa neho nezamestnaných bude pribúdať a odvody štátu na zdravotné poistenie za nezamestnaných sú nižšie ako odvody zamestnaných osôb, tak to bude mať negatívny dopad na zdroje v zdravotníctve.

LOZ však podľa Kollára žiada, aby sa u lekárov zákonom zohľadnili podmienky vzniku nároku na dôchodok v závislosti od dĺžky výkonu zdravotníckeho povolania a počtu odpracovaných hodín nadčasovej práce.

„Túto požiadavku považujeme za jednu z možností na zlepšenie zdravia pracovníkov tejto profesie. Bude to i prejav ocenenia za našu odvedenú prácu a dlhoročné strádanie v predchádzajúcom období,“ povedal.

Ďalšou požiadavkou lekárskych odborárov je, aby sa odmeňovanie nadčasovej práce, ktorú musia lekári vykonávať, nezapočítavalo do súhrnu nezdaniteľného ročného minima. Ako objasnil Kollár, ak by lekári kvôli odmenám za nadčasovú prácu prekročili hranicu príjmu, od ktorej sa začína znižovať ročná nezdaniteľná suma, mali by aj naďalej nárok na plnú výšku ročného nezdaniteľného minima.

Treťou požiadavkou LOZ je urýchlené zavedenie do praxe katalógu výkonov so štandardmi.

debata chyba