Vytvorili sme 217-tisíc pracovných miest, tvrdí Tomanová

Kým predchádzajúca vláda podľa ministerky Viery Tomanovej vytvorila 89 200 pracovných miest, súčasná vláda vytvorila za 2,5 roka 217 600 pracovných miest. V rámci aktívnych opatrení trhu práce sa z toho vytvorilo od júla 2006 do 15. mája tohto roka 45 600 pracovných miest, uviedla.

19.05.2009 13:20
Tomanová Foto:
Ministerka práce Viera Tomanová
debata

„Pomohli sme tým zamestnávateľom vytvoriť a udržať pracovné príležitosti,“ povedala Tomanová. Vyzvala pritom opozíciu, aby prestala strašiť a klamať ľudí a aby hovorila pravdu o vývoji nezamestnanosti na Slovensku.

V minulom týždni pritom podľa Tomanovej nepribudlo úradom práce ani jedno nahlásené hromadné prepúšťanie. Vláda podľa nej prijala 15 legislatívnych opatrení, ktoré pomáhajú zmierňovať negatívne dopady hospodárskej krízy.

„Sú to aj ďalšie opatrenia, ako je napríklad predaj z dvora, ktorý sa ešte neuviedol v plnej miere do života, kde v spolupráci s ministrom pôdohospodárstva sme sa snažili uskutočniť viacero konferencií, kde vysvetľujeme, akým spôsobom môžu ľudia využiť domácu výrobu a zabezpečiť Slovenskú republiku predovšetkým z domácej výroby,“ povedala.

Opozícia by podľa Tomanovej mala prestať zavádzať občanov tým, že zníženie odvodových povinností je jediným liekom na riešenie krízy. „Akékoľvek znižovanie daní môže, naopak, viesť ku vzniku ďalších hladových dolín, môže viesť k nárastu počtu chudobných, pričom takéto riešenie dnes vo svete nenavrhuje už nikto, len slovenská pravica,“ zdôraznila. Šéfka rezortu práce a sociálnych vecí ubezpečila ľudí, že súčasná vláda nebude znižovať sociálny štandard ľudí. „Nebudú zaznamenané žiadne opatrenia, ktoré by znamenali zníženie verejných výdavkov na sociálnu oblasť,“ povedala. Vláda podľa nej nepristúpi ani k zníženiu ochrany zamestnancov formou novelizácie Zákonníka práce.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu apríla medzimesačne vzrástla o 0,59 percen­tuálneho bodu na 10,92 percenta. „Je to nárast, ktorý je za posledné štyri mesiace najnižší,“ povedal  generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR (ÚPSVR) Ján Sihelský. Ide o najvyššiu mieru nezamestnanosti na Slovensku od apríla 2006.

Na máj podľa šéfa ÚPSVR signalizujú dve tretiny úradov práce nárast miery nezamestnanosti a zvyšná tretina jej stabilizáciu. Nahlásené hromadné prepúšťania podľa Sihelského ešte stále ohrozujú takmer 18,3 tis. pracovných miest.

Ako ďalej uviedol Ján Sihelský, Slovensko má siedmu najvyššiu mieru nezamestnanosti spomedzi členských krajín Európskej únie. „Štyri krajiny však neposkytujú svoje údaje Eurostatu,“ povedal. Ide o krajiny ako Taliansko, Rumunsko, či Grécko.

Najvyššia miera nezamestnanosti bola podľa Sihelského v apríli v banskobystrickom kraji, a to na úrovni 17,66 % a v prešovskom kraji, kde dosiahla 16,27 %. Najvyšší medziročný nárast miery nezamestnanosti zaznamenal minulý mesiac prešovský kraj, a to o 5,14 percen­tuálneho bodu a banskobystrický kraj o 4,3 percentu­álneho bodu.

debata chyba