Každý ôsmy Slovák zostane v auguste bez roboty

Návrat o štyri roky čaká Slovensko v počte nezamestnaných na budúci mesiac. Ústredie práce odhaduje v auguste nárast nezamestnanosti z májových 11,39 na 12,12 percenta. Bez roboty tak bude už nie každý deviaty, ale každý ôsmy človek v produktívnom veku. Dvanásťpercentná hranica padla naposledy v marci 2005.

14.07.2009 10:12
Nezamestnaný, práca, nezamestnanosť Foto:
Ilustračné foto
debata

Situácia na trhu práce sa zhoršuje napriek rozbehnutým sezónnym prácam i napriek protikrízovým opatreniam, na ktoré idú desiatky miliónov eur. Ústredie práce je však presvedčené, že protikrízové opatrenia fungujú.

„Určite majú nezanedbateľný efekt. Dôkazom je aj to, že hoci miera evidovanej nezamestnanosti zatiaľ stále rastie, v posledných dvoch mesiacoch sme svedkami spomaľovania tempa tohto nárastu,“ reagoval Peter Zeman z tlačového oddelenia ústredia.

Porovnanie nezamestnanosti v auguste
2004 13,24 %
2005 10,88 %
2006 9,85 %
2007 8,19 %
2008 7,36 %
2009 12,12 % (odhad)

ZDROJ: ÚPSVAR

V lete vždy zlepšovali štatistiky sezónne práce na poliach a v stavebníctve. V tomto roku však znižovať nezamestnanosť nestačia, hoci roboty neubudlo. „Roboty je ešte viac ako vlani. Len nás trochu pribrzdilo počasie,“ hovorí predseda Poľnohospodárskeho družstva Čierne Karol Hausman. Veľa práce majú aj na juhu Slovenska. „Pravdaže, máme dosť roboty. Rovnako ako vlani. Na sezónne práce sa nám však hlási viac ľudí, ako môžeme prijať,“ potvrdil predseda družstva Sokolce Peter Lelkeš.

Ustavičný nárast počtu nezamestnaných zaradil Slovensko na tretiu najhoršiu priečku v rámci krajín OECD. V máji boli na tom horšie iba Španielsko a Írsko. Aj preto odborári považujú protikrízové opatrenia za nie dostatočne účinné. Ešte viac sa podľa nich zhorší situácia v septembri, keď sa na úradoch práce prihlási množstvo absolventov škôl.

„Vyjadrujeme vážne obavy, či prijaté opatrenia dostatočne splnili svoj účel,“ stojí v ich stanovisku k analýze dosahov krízy, ktorú mali včera prerokovať s vládou i so zamestnávateľmi. Nestalo sa tak, premiér Robert Fico na stretnutie totiž neprišiel s ospravedlnením, že je chorý.

debata chyba