Platy na budúci rok výrazne neporastú

Zamestnancom by sa už na budúci rok mohli vrátiť výhody, ktoré firmy pre krízu škrtli, myslí si Miroslav Dravecký, manažér prieskumu platov Merces.sk, ktorý robí internetová stránka špecializovaná na hľadanie práce Profesia.sk.

20.08.2009 08:45
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Čo sa bude diať na budúci rok s platmi?

Výrazné zvyšovanie zárobkov v roku 2010 neočakávam. Zisky sú tento rok nízke, ceny veľmi nerastú a konkurencia platy nedvíha. Na druhej strane, spoločnosti už majú „búrku“ v platových úpravách za sebou. Nepredpokladám preto ďalšie škrtanie miezd a výhod. S postupným nabiehaním výroby a oživením sektora služieb získajú zamestnanci späť výhody, na ktoré boli zvyknutí: nápoje na pracovisku, firemné víkendy, vzdelávanie. Priaznivé zmeny v odmeňovaní očakávam najskôr na jeseň 2010, ale priamo v zárobkoch sa prejavia až začiatkom roka 2011. Na rast platov, na aký sme boli zvyknutí pred vypuknutím krízy, si však budeme musieť dva až tri roky počkať.

Ktoré profesie majú šancu zarábať na budúci rok viac ako v tomto roku?

Predvídať trendy podľa profesií je prakticky nemožné. Zamestnanci na dvoch rovnakých pozíciách, ale v rôznych odvetviach, môžu mať úplne iný vývoj platu, lebo každé odvetvie potrebuje na zotavenie iný čas. Ak sa však ekonomika bude uberať dobrým smerom, napríklad v sektore bankovníctva, kde boli platy v čase krízy zmrazené, bude priestor pre ich zvýšenie. K vyššiemu rastu platov môže prísť aj v sektore IT a telekomunikácií.

Kto by, naopak, mohol ísť s platom dolu?

Znova platí odpoveď z predchádzajúcej otázky. Ak však vychádzam z toho, ktorých oblastí sa kríza dotkla najviac, napríklad ľudia zamestnaní v drevospracujúcom a textilnom priemysle, vo výrobe či lízingu nemôžu čakať v priebehu roka 2010 posun vo výplate.

Môže zdvihnutie minimálnej mzdy ovplyvniť výšku platov na Slovensku a pomôcť ľuďom, aby zarábali viac?

Minimálna mzda podľa nášho prieskumu priamo ovplyvňuje platy necelým trom percentám zamestnancov. Podľa Zákonníka práce však na ňu nadväzujú aj platy kvalifikovanejších ľudí. Priamy efekt minimálnej mzdy na zvýšenie platu všetkých zamestnancov je však podľa mňa zanedbateľný. Tento administratívny zásah do odmeňovania ovplyvní najmä zamestnávanie ľudí s nižšou kvalifikáciou v sektoroch, kde sú dlhodobo slabšie platy. Teda v reštauráciách, hoteloch, v textilnom priemysle či poľnohospodárstve.

debata chyba