Kríza núti východ Slovenska hľadať prácu v Bratislave

V boji o pracovné príležitosti medzi východom a západom Slovenska pomáha kríza silnejšej Bratislave a okoliu. Kto si chce dnes zohnať robotu, často mu nezostáva iné, len sa po nej poobzerať v hlavnom meste alebo blízkych mestečkách.

07.09.2009 07:06
Práca, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Bratislavský kraj totiž ponúka takmer 9 a pol tisíca voľných miest, čo je polovica z celej ponuky na Slovensku. Tisícky ľudí podľa Štatistického úradu hľadá verejná správa, robotu ponúka aj obchod či zdravotníctvo.

Veľkú časť zo zárobku však „cezpoľným“ v Bratislave ukrojí ubytovanie či cestovanie domov za rodinou. Trebišovčan Marián Mesároš chodí za prácou po celej krajine, naposledy robotu zohnal pri Malackách.

nezamestnanosť

(kliknutím zväčšíte)

„Ubytovanie ma vyjde aj na sto korún (3,33 eur) na deň. K tomu treba pripočítať cestovné, ktoré však niekedy platí zamestnávateľ. Keďže sa však na východe práca hľadá ťažko, oplatí sa mi za ňou cestovať,“ myslí si stolár Mesároš.

Šťastie skúšal aj v cudzine, rád by sa však usadil doma a nie napríklad v Anglicku. „Stále je bližšie Bratislava alebo Kúty ako zahraničie,“ dodal Trebišovčan.

V inom kraji, mimo rodiny a domova, pracovalo v druhom štvrťroku vyše 141–tisíc ľudí. Najviac, takmer 75–tisíc, si našlo robotu v hlavnom meste a okolí. Do Bratislavy pritom začali dochádzať vo väčšej miere práve východniari. Za rok pribudlo zhruba 3,5 tisíca ľudí z prešovského regiónu aj vyše tisíc z Košického kraja.

Celkovo však kríza pribrzdila putovanie za prácou po krajine. V porovnaní s druhým štvrťrokom 2008 odišlo do iného kraja za prácou takmer o dvetisíc ľudí menej.

„Vidno, že nemajú záujem cestovať za prácou alebo ak aj majú, nemajú možnosť presunúť sa do iného regiónu či do zahraničia. Pre krízu je totiž menej práce a ľudia nemajú také možnosti uplatniť sa,“ skonštatoval Ivan Chrappa zo Štatistického ú­radu.

Z cudziny sa za rok vrátilo domov takmer 41–tisíc Slovákov, z čoho zhruba polovicu poslali späť firmy zo susedného Česka. Za hranicami v druhom štvrťroku 2009 pracovalo podľa štatistikov už len necelých 125–tisíc ľudí, teda približne 5,5 percenta zo všetkých pracujúcich v krajine.

„Najvýraznejšie klesol odchod za prácou v Prešovskom kraji, ktorý je už dlhodobo hlavným dodávateľom lacnej pracovnej sily do zahraničia. V druhom štvrťroku vonku pracovalo o 16–tisíc menej ľudí z Prešova a okolia. Jednak menej ľudí odišlo za prácou, keďže v cudzine nebol taký dopyt, a mnohí sa tiež vrátili späť,“ dodal Chrappa.

Prešovčania však nesedia doma a snažia sa robotu nájsť v blízkom či vzdialenejšom okolí. Za rok sa viac ako zdvojnásobil počet občanov z tohto kraja, ktorí odišli za prácou do iného regiónu.

debata chyba