Ktoré povolania považujú mladí Slováci za najzaujímavejšie?

K najzaujímavejším profesiám patrí podľa mladých ľudí na Slovensku povolanie právnika, vedca, manažéra, pracovníka v IT sektore a pracovníka v oblasti reklamy a marketingu.

19.11.2009 08:14
Počítač, internet banking, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Mladí Slováci si to myslia nezávisle od toho, čo študujú, prípadne v akej oblasti pracujú. Vyplýva to z letného prieskumu GfK Young Monitor spoločnosti GfK Slovakia, do ktorého sa zapojili mladí ľudia vo veku od 15 do 25 rokov.

Atraktivita povolania sa rôzni podľa pohlavia. Pre 37 percent mladých mužov je najzaujímavejšia práca informatika a programátora, za ním nasleduje vedec (35 %), manažér (29 %), pilot (28 %), muzikant/spevák (26 %) a právnik (26 %). Práca člena profesionálnej armády alebo policajta je zaujímavá pre vyše desatinu mladých mužov.

Mladé Slovenky považujú za najzaujímavejšie povolanie právničky (33 %), ďalej sa im páči práca lekárky (32 %), herečky (26 %), pracovníčky v reklame a marketingu (26 %) a letušky (23 %). Tiež oveľa viac ako mladí muži obdivujú povolanie personalistiek, zverolekárok, medičiek, novinárok a sociálnych pracovníčok.

Pre mladých Slovákov je na druhej strane o niečo atraktívnejšie ako pre mladé Slovenky povolanie filmára alebo režiséra, moderátora, pracovníka štátnej správy, policajta alebo vojaka.

Pre prevažnú väčšinu mladých ľudí je pri výbere zamestnania najdôležitejšie hlavne to, aby ich práca bavila, potom dobrý pracovný kolektív a tiež, aby to bolo dobre platené zamestnanie s možnosťou kariérneho rastu. Asi 75 percent mladých ľudí považuje za dôležité mať v práci aj široké zamestnanecké benefi -ty. Už o niečo menej dôležité je pre mladých Slovákov to, či je to práca v odbore alebo oblasti, ktorú vyštudovali.

Pri výbere zamestnania je toto kritérium dôležité pre asi polovicu mladých ľudí. O niečo menšiu váhu v rozhodovacom procese ďalej hrá kritérium prestížnosti profesie, možnosti cestovania do zahraničia alebo toho, že zamestnávateľom je medzinárodná spoločnosť s dobrým menom. Tieto kritériá sú dôležité pre menej ako polovicu mladých Slovákov. Najmenšiu váhu v rozhodovacom procese hrá tradícia zamestnania v rodine.

Analyzuje Miroslav Dravecký, mzdový analytik spoločnosti Profesia

Medzi pozície, na ktorých stredoškolsky vzdelaní zamestnanci zaznamenali najvyšší nárast platov, patrí kuchár, recepčný, hlavný účtovník ekonóm a sekretárka. V týchto prípadoch podľa prieskumu platov Merces. sk stúpol celoslovenský priemerný plat zamestnancom o 8 až 18 percent. Vysoký nárast platov v prípade kuchárov je spôsobený najmä vyšším nárastom platov zamestnancov s praxou nad

6 rokov a enormným nárastom priemerného platu kuchárov s maturitou v Žilinskom kraji. Čo sa týka pozícií sekretárka a recepčný, aj všeobecné údaje o vývoji platov na Slovensku potvrdzujú, že na zmenu platu na pozíciách v administratíve mala kríza minimálny vplyv. Priemerný mesačný plat zamestnancov s maturitou za posledný rok poklesol na piatich pozíciách. Najviac klesli platy vodičom (–5,0%), ďalej čašníkom (–4,3%), finančným poradcom (–3,3 %), kontrolórom v automobilovom priemysle (–1,9 %) a minimálny pokles platu, bol zaznamenaný aj u operátorov strojov a zariadení v automobilovom priemysle (– 0,3 %). Priemerný plat vodičov poklesol vo všetkých krajoch s výnimkou Prešovského, kde bol zaznamenaný jeho trojpercentný nárast. Najviac klesli platy vodičom so stredoškolským vzdelaním v Banskobystrickom, Žilinskom a Nitrianskom kraji.

debata chyba