Nezamestnanosť stojí priveľa peňazí. Niet ich

Na zbrane, ktoré by mali na budúci rok pomôcť vyhrať v boji s nezamestnanosťou, vláda nemá peniaze. V novom rozpočte, ktorý kabinet a poslanci odobrili v rekordne rýchlom čase, totiž nezostala nijaká rezerva na dlhšiu podporu nezamestnaným či na vytváranie nových pracovných miest. A bolo by na to treba aspoň 120 miliónov eur (3,6 miliardy korún).

23.11.2009 06:01
Nezamestnaný Foto:
Ilustračné foto
debata (56)

Ak sa kabinet predsa len rozhodne peniaze nájsť, bude ich musieť odobrať z niektorého už prideleného balíka – napríklad na opravy úradných budov či nákup papiera. Uťahovanie opaskov na úradoch by však nebolo jednoduché.

Ministerka Tomanová si okrem predĺženia podpory v nezamestnanosti zo šiestich na osem mesiacov pripravila aj zmäkčenie podmienok na samotné získanie podpory. Človek by už nemusel počas posledných štyroch rokov platiť aspoň tri roky poistenie, postačia dva roky. Obe novinky by stáli podľa rezortu financií dokopy vyše 143 miliónov eur (4,3 miliardy korún).

Ak by predĺženie dávky neprešlo, chcela by Tomanová pomôcť nezamestnaným cez vytváranie dočasných miest samosprávou. Štát by pritom preplácal prvé tri mesiace 90 percent z ceny práce, ďalšie tri 80 percent a posledné tri mesiace 70 percent z ceny práce.

S vlastnými návrhmi konkuruje Tomanovej minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Ten by chcel na najbližšie tri roky 128 miliónov eur (3,9 miliardy korún) na stimuly pre investorov. „V pokročilom štádiu sú projekty, vďaka ktorým by malo vzniknúť viac ako 3 850 nových miest. Investori do nich plánujú vložiť 700 miliónov eur,“ uviedol Vahram Chuguryan z komunikačného oddelenia rezortu hospodárstva.

Minister výstavby Igor Štefanov by rád pokračoval v zatepľovaní za 100 až 120 miliónov eur. Tvrdí, že s takýmto balíkom by dokázal udržať alebo vytvoriť 11 100 až 13 400 pracovných miest. Ako jeho rezort prišiel na takéto číslo, nie je jasné. Minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan by chcel 16,6 milióna eur, za ktoré by dal prácu ľuďom v lese.

Podľa Michala Páleníka z Inštitútu zamestnanosti je lepšie zaplatiť investičné opatrenie v podobe napríklad zatepľovania, ako predĺžiť podporu nezamestnaným o dva mesiace. ,,Na Slovensku prvé tri mesiace úrad práce s nezamestnaným nič nerobí, človek sa len preháňa kvôli papierom. Prvých šesť mesiacov v 90 percentách prípadov stále nerobí nič. Ak by sa predĺžila podpora na 8 mesiacov, hrozí riziko, že by sa s nezamestnaným nič nerobilo nie 6, ale 8 mesiacov. To nie je dobré," myslí si Páleník.

„Ak by mala ministerka práce Viera Tomanová predĺžiť o dva mesiace podporu v nezamestnanosti, ide o miliardy korún. Ona pritom nemá rozpočet, aby vedela takúto sumu zatiahnuť,“ skonštatoval Ján Marušinec, ekonóm z MESA 10. ,,Buď by šla Sociálna poisťovňa (ktorá dávky platí, pozn. red.) do väčšieho dlhu, alebo bude musieť ministerstvo financií do nej naliať viac peňazí."

Rezort práce je podľa hovorcu Michala Stušku pripravený hľadať peniaze na vlastné návrhy. Len z balíka ministerstva ich však zaplatiť nedokáže. V budúcom roku už totiž oproti tomuto šetrí zhruba 70 až 80 percent prevádzkových aj kapitálových výdavkov.

Aké nové zbrane teda nakoniec v budúcom roku kabinet vytiahne proti nezamestnanosti, zatiaľ nie je jasné. Ministri mali predložiť návrhy do dneška. Zatiaľ ich predstavia len odborárom, zamestnávateľom a zástupcom vlády na rokovaní tripartity.

Peniaze na boj s nezamestnanosťou na budúci rok ministerstvo financií podľa hovorcu Miroslava Šmála stále hľadá.

Koľko chcú ministri navyše
Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva
pre roky 2010 až 2012 chce získať na investičné stimuly od štátu navyše 128 mil. € (3,9 mld. Sk)
vďaka viacerým projektom by podľa neho malo vzniknúť vyše 3¤850 pracovných miest
 
Igor Štefanov, minister výstavby
na budúci rok pýta na pokračovanie v zatepľovaní 100 až 120 mil. € (3 až 3,6 mld. Sk)
zatiaľ nie je jasné, odkiaľ by sa zatepľovací program naplnil, tento rok získal 70 miliónov € (2,1 miliardy Sk) prostriedky zo škandalózneho predaja emisií teplého vzduchu
tvrdí, že tak chce vytvoriť alebo udržať 11 100 až 13 400 miest
odborníci považujú tento odhad za výrazne prehnaný
 
Vladimír Chovan, minister pôdohospodárstva
chce získať na spracovanie biomasy 16,6 mil. € (0,5 mld. Sk)
vytvoril by miesta na prácu v lese
nezamestnaní by dostávali najmenej minimálnu mzdu
rovnako môžu vytváranie miest podporiť nové pravidlá o podporných opatreniach v pôdohospodárstve, kde zostane tento rok časť zo 6,6 milióna € (200 miliónov Sk) neminutých pre budúci rok
56 debata chyba