Bez práce 400-tisíc Slovákov? Možno už na jar

Hospodárska kríza zasadzuje Slovensku tvrdé údery v podobe prepúšťania a nezamestnanosti. Hranica 400-tisíc ľudí bez práce môže padnúť už na jar budúceho roka.

23.11.2009 05:51
Prepúšťanie, výpoveď, práca, nezamestnaný Foto:
Ilustračné foto
debata

Počet nezamestnaných, registrovaných na úrade práce, rastie už vyše roka priemerne o 11-tisíc mesačne. Bez pravidelnej práce a pláce žije v štáte už takmer 370-tisíc ľudí. Za rok narástol ich počet o 140-tisíc.

„Až 71 zo 79 okresov očakáva v novembri rast nezamestnanosti oproti októbru,“ uviedol Ján Siheľský, generálny riaditeľ Ústredia práce. Ďalšieho stupňovania nezamestnanosti na Slovensku sa obáva aj Európska komisia, ktorá predpovedá, že na budúci rok tu pribudne 60– až 80-tisíc ľudí bez práce.

Nezamestnaní čoraz viac zaťažujú štátny rozpočet. Sociálna poisťovňa už strojnásobila sumu plánovanú na podpory v nezamestnanosti. Podpory tohto roku pohltia až 200 miliónov eur, čo je 6 miliárd korún.

Aj počet ľudí, ktorí poberajú rôzne sociálne dávky v hmotnej núdzi, stúpol za rok o tretinu. Štát nimi prispieva na prežitie 107 tisíc ľuďom.

debata chyba