Tisíce ľudí bez práce zostávajú bez podpory od štátu

"Prepáčte, ale náš podnik už pre vás nemá prácu, ďakujeme vám." Túto vetu počúvajú ľudia od Bratislavy po Sninu v mnohých podnikoch.

12.02.2010 07:02
peniaze, euro, bankovky, mince Foto:
peniaze, euro, bankovky, mince
debata (96)

Zo dňa na deň tak zostanú bez príjmu. V podobnej situácia sa ocitla pred rokom aj Mária Lubušká z Nových Zámkov. Miestna veľká fabrika uvoľnila všetkých, ktorým vypršala zmluva na určitú dobu.

Matka dvoch detí sa prihlásila na úrad práce. „Uchádzala som sa aj o podporu. Človek ráta s tým, že pár mesiacov mu štát ponúkne pomoc a podporu. Je to menej ako plat, ale predsa lepšie ako nič,“ uviedla pani Mária.

Veľké prekvapenie však prichádza vtedy, keď štát odmietne vyplácať podporu. Pracovný život pani Lubuškovej za posledné štyri roky štát porovnal s pravidlami v zákone. „Bolo to neuveriteľné, chýbal mi jediný odpracovaný mesiac, aby som nárok na podporu splnila,“ doplnila pani Mária.

Vlani takto štát odmietol tisíce žiadosti o vyplácanie podpory. Predĺženú ruku štátu – Sociálnu poisťovňu – pri rozhodovaní, či podporu bude vyplácať, zaujíma jediné – ako dlho platil dotyčný z platu posledné 4 roky poistné v nezamestnanosti. Pracujúci na určitú dobu musia mať odpracované z toho aspoň dva roky. Človek so zmluvou na neurčitú dobu najmenej tri.

Pani Mária mala zmluvu na určitú dobu. „Pred troma rokmi som nepracovala isté obdobie a teraz som na to doplatila. Na dva odpracované roky mi chýbalo pritom len pár dní,“ vysvetlila pani Mária. Dnes už prácu má, a tak sa jej na situáciu spred roka spomína ľahšie.

Nové pravidlá, ktoré poslanci vo štvrtok schválili, zjemnia podmienky na priznávanie podpory. Pomôžu však len tým prepusteným, ktorí boli zamestnaní na neurčitú dobu. Po novom sa bude sledovať len kratšie trojročné obdobie, z ktorého stačí mať odpracované dva roky.

Ľuďom ako pani Mária, ktorí pracovali na určitú dobu, však štát nezjemnil nič. „Firmy pritom často berú ľudí na určitú dobu, je to pre nich poistka na horšie časy. Ak nie je práca, zmluva sa nepredĺži a netreba platiť odstupné,“ vysvetlil personalista Marek Hujšiak. Na Slovensku je bez práce takmer 400-tisíc ľudí, podporu z nich momentálne poberá do 50-tisíc. Sociálna poisťovňa vyzbierala vo fonde, z ktorého vypláca podpory posledné roky, oveľa viac, ako sa spotrebovalo pre nezamestnaných na podpory. Štát však tieto peniaze použil inde – najmä na starobné dôchodky, kde peniaze chýbajú.

96 debata chyba