Kórejčania musia vysvetliť tvrdé pravidlá vo fabrikách

Nekonečné pracovné zmeny a šikanovanie. Netradičné metódy kórejských zamestnávateľov potvrdil Inšpektorát práce. Vo fabrikách dochádza k sporom so zamestnancami, dokonca aj k fyzickým útokom.

10.03.2010 06:50
Kórejská firma Foto:
Výzvy na zvyšovanie pracovných výkonov vidieť v kórejskej fabrike na každom kroku, aj na schodoch.
debata

V Lednických Rovniach pri Púchove sídli spoločnosť Yura Corporation Slovakia, ktorá vyrába súčiastky pre automobilový priemysel. Domáci sú radi, že firma zamestnala stovky ľudí, na druhej strane sa však sťažujú na podmienky v nej.

Zamestnanci vraj musia robiť 12–hodinové zmeny, nemajú čas na oddych, šikanujú ich.

„Musia robiť nadčasy, ženy chodia domov úplne vyčerpané. Sú tam celkom iné podmienky ako v slovenských fabrikách, nesmú sa tam rozprávať pri robote, mobil tam už vôbec nemôžu mať, matke sa nikto nedovolá, aj keby jej decko zomieralo,“ povedala Antónia Vanková z Lednických Rovní.

Iná žena, bývalá zamestnankyňa spoločnosti Yura, hovorí, že odišla po troch rokoch práce v tejto i rme. Vraj to už psychicky nemohla vydržať. Podľa nej neboli na príčine len Kórejčania, ale aj Slováci.

„Vedúci sa báli o svoje miesta, tak boli na nás ako drábi. Potvrdilo sa príslovie, že poturčenec je horší od Turka. Kórejčania žiadali od nás dvanástky, nezaujímalo ich, či odpadneme, alebo nie. Spali sme maximálne dve hodiny a hneď sme išli na popoludňajšiu. Padla aj facka, inému pracovníkovi vykrútili ruku, keď poriadne nepracoval za pásom,“ povedala bývalá pracovníčka. Chce zostať v anonymite, aby nenarobila problémy príbuzným, ktorí vo fabrike ešte robia.

Vedenie firmy obvinenia odmieta. „Nie sme si vedomí žiadnych porušovaní pracovných podmienok. Spoločnosť dodržiava všetky zákony,“ povedal Seung Kil Park, generálny riaditeľ spoločnosti Yura Corporation Slovakia Lednické Rovne.

Inšpektorát práce podobné prípady už rieši. „Čo sa týka sťažností zamestnancov na zahraničných zamestnávateľov, tak to je len jeden druh, a to sú sťažnosti na kórejské firmy. Potvrdilo sa, že ľudia nemajú zabezpečený dostatočný odpočinok medzi zmenami. Oprávnené boli aj sťažnosti na zlé pracovné prostredie, najmä v lete. Zaznamenali sme viaceré pracovné úrazy a zistili sme, že zo strojov boli demontované ochranné kryty, aby sa zvýšila produktivita práce,“ vraví Milan Šuša, hlavný inšpektor Inšpektorátu práce v Trenčíne.

Nedostatky vyčítali slovenským manažérom, ale to sa ukázalo ako nedostatočné. Na budúci týždeň by preto malo byť rokovanie s kórejským konateľom.

debata chyba