Rokovania o mzdách sa po kríze zasekli

Minuloročná kríza a straty firiem rozpútali tento rok tvrdý boj o zvyšovanie platov. Kým zamestnávatelia majú nulovú chuť zdvíhať mzdy, odborári sa snažia presadiť navýšenie aspoň o očakávaný rast cien. Vyjednávania o tohtoročných kolektívnych zmluvách sa natiahli na niekoľko mesiacov.

22.03.2010 06:24
VW Slovakia Foto:
Bratislavský závod spoločnosti Volkswagen Slovakia
debata

„Dohoda vyzerá nádejne, hádam sa ju podarí uzatvoriť v pondelok,“ uviedol Zoroslav Smolinský, odborársky predák Volkswagenu po piatkovom kole vyjednávaní, ktoré sa natiahlo do večerných hodín. Zamestnanci bratislavského závodu sú už týždeň a pol v štrajkovej pohotovosti, ktorou sa snažia primať manažment k zdvihnutiu platov. Podľa informácií Pravdy sa momentálne rokuje o náraste o tri až štyri percentá. Spočiatku bola firma proti akémukoľvek zvyšovaniu miezd. Platnosť kolektívnej zmluvy sa končí v marci, pričom o novej sa rokuje už zhruba tri mesiace.

„Neodporúčame ísť pri vyjednávaniach pod hranicu 3,2 percenta, čo je odhadovaný rast cien pre tento rok podľa schváleného štátneho rozpočtu. Vo Volkswagene ľudia vlani nedostávali pre krízu bonusy. Niektorí zamestnanci sú dva, tri roky na tej istej úrovni s platom,“ skonštatoval Emil Machyna, odborový predák najväčšieho odborového zväzu KOVO.

V patovej situácii sa ocitol aj popradský závod firmy Whirlpool, ktorý vyrába práčky a zamestnáva vyše 900 ľudí. „Kolektívna zmluva je platná do konca marca a potom budeme musieť prijať radikálne opatrenia. Ak sa nedohodneme, vyhlásime pohotovosť a možno pôjdeme aj do štrajku. Firma napriek pomerne dobrým výsledkom za minulý rok platy zvyšovať nechce. My by sme ich chceli zdvihnúť aspoň o minuloročný rast cien, teda 1,6 percenta,“ opísal Jaroslav Zakrevský, šéf odborov vo Whirpoole.

V minulom roku klesla výroba v popradskej fabrike o 16 percent. Vlani základné platy vo firme podľa Zakrevského stúpli o tri percentá, zároveň však Whirlpool osekal pohyblivú časť platov o ešte vyššie percento. „Chceli by sme preto v kolektívnej zmluve ošetriť, aby sa vlaňajšia situácia do budúcnosti neopakovala. S manažmentom sme sa však zatiaľ nedohodli,“ dodal Zakrevský.

Vyjednávanie o platoch stále pokračuje aj v spoločnosti Osram Nové Zámky, kde sa vyrábajú žiarovky pre domácnosti či do áut. Podnik pritom vlani muselo opustiť 500 z vyše 2 000 zamestnancov. „Veríme, že sa nám podarí dohodnúť rovnaký rast platov ako vlani, ale zatiaľ nebudeme spresňovať podrobnosti,“ uviedla šéfka odborov Oľga Frajová. Podľa informácií Pravdy vedenie nie je veľmi nadšené z toho, že by rast platov mal presiahnuť tri percentá. Dohoda by sa mala zrodiť v priebehu mesiaca.

„Pred dokončením sú vo viacerých odvetviach vyššie kolektívne zmluvy. Pri strojároch navrhujeme rast tarifných miezd o 3,2 percenta, u elektrikárov o 2,4 percenta. U hutníkov by sa mal celkový plat zvýšiť o 20 eur mesačne. V doprave máme podpísanú kolektívnu zmluvu na dva roky, pričom mzdy by mali rásť o infláciu plus jedno percento k tomu,“ uviedol Machyna.

Železiarne Podbrezová uzavreli dohodu o platoch na rok 2010 ešte vlani. Zamestnanci súhlasili s nulovým rastom miezd, pričom v kolektívnej zmluve sa menilo len málo vecí. „Aby sa nám podarilo zachovať pracovné miesta, dohodli sme, že nebudeme žiadať ďalšie výhody či vylepšenia. Ak bude podnik v pluse, budú aj 13. a 14. platy, aj keď nižšie ako pred dvoma rokmi,“ spresnil šéf miestnych odborov Pavol Koštiaľ.

Boj o zdvíhanie miezd nezúri len na Slovensku. O výplaty sa začali tento týždeň naťahovať napríklad aj odborári v českej Škode. Návrh manažmentu zdvihnúť výplaty od mája do decembra o percento zmietli odborári zo stola.

debata chyba