Milóny eur nezabrali, nezamestnanosť rastie ďalej

Na Slovensku je bez práce takmer 400-tisíc ľudí. Stotisíc z nich o ňu prišlo za posledné štyri roky. Počas vlády Roberta Fica sa nezamestnanosť zo svojich tradičných bášt na východnom a strednom Slovensku presunula aj na západ, do blízkosti Bratislavy.

03.04.2010 07:31
Úrad práce, nezamestnanosť Foto:
Ilustračné foto
debata

Vláda síce na boj s krízou, ktorá zvýšila rady nezamestnaných po celom svete a u nás v plnej sile udrela vlani, vyčlenila milióny eur, tie sa však minuli účinku. Situácia na trhu práce je stále bezútešná.

Čísla o nezamestnanosti
rok počet ľudí bez práce **miera nezamestnanosti v %***
február 2010 396 556 14,74
december 2009 379 553 14,32
december 2008 248 556 9,53
december 2007 239 939 9,23
december 2006 273 437 10,69
* miera nezamestnanosti v percentách je vypočítaná    

z celkového počtu uchádzačov o prácu
Zdroj: UPSVAR .[bc4 tar fs10 c1]{valign:top} |||

Protikrízový balíček, ktorý mal zabrániť zvyšovaniu počtu nezamestnaných, stál štátnu pokladnicu viac ako 35 miliónov eur. Obsahoval sedem opatrení, ktoré platia do konca tohto roka. Patrí k nim aj uľahčenie zakladania sociálnych podnikov. V čase, keď ho schvaľoval parlament, ministerka práce Viera Tomanová sľubovala, že podniky počas krízy zamestnajú asi 10-tisíc ľudí. Podľa údajov Ústredia práce a sociálnych vecí však podniky dokázali zabezpečiť prácu len 437 ľuďom.

Richard Ďurana, riaditeľ Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz, hodnotí protikrízový balíček ako prepadák. „Zriaďovanie sociálnych podnikov, selektívne príspevky na odvody vybraným podnikom na úkor ostatných podnikateľov a ďalšie, vlastne väčšina tzv. protikrízových opatrení.“

Naopak, premiér Robert Fico si myslí, že Slovensko zvládlo krízu dobre a vládu obhajuje tým, že nezamestnanosť u nás rastie rovnako, ako je priemer v únii. Ďurana však oponuje: „Ak je dobrým výsledkom medziročný nárast nezamestnanosti o 50 percent, tak Slovensko zvládlo krízu naozaj dobre. Viac ako stotisíc nových nezamestnaných má zrejme na vysporiadanie sa s krízou odlišný názor.“

Z balíčka štát podporil aj asi 53-tisíc miest, nie je však isté, či tieto miesta budú trvalé. Jedno pracovné miesto vyšlo priemerne na 666 eur.

Marek Lukáčik z klubu 500 hodnotí ako vcelku prospešné ďalšie opatrenie – príspevok na udržanie pracovného miesta. To podľa neho čiastočne pomohlo firmám udržať kľúčové pozície aj v časoch, keď nemali zákazky a pracovnú náplň pre zamestnancov. Podľa štatistík Ústredia práce sa takto zachránilo 47-tisíc pracovných miest, jedno miesto stálo štát 315 eur.

Zamestnávatelia ešte využívali príspevok na vytvorenie nového pracovného miesta. Štát prostredníctvom neho podporil 6,5-tisíca nových pracovných miest za 20,6 milióna eur, jedno miesto teda stálo viac ako 3-tisíc eur. Práve o príspevok na udržanie miesta a vytvorenie nového bol najväčší záujem.

Firmy však viac ako balíček ocenili iné kroky vlády – skrátenie lehoty na vrátenie nadmerných odpočtov DPH či zrýchlenie odpisovania majetku. „V čase obmedzenia úverových zdrojov pre podniky bolo dobrým krokom kapitálové posilnenie Eximbanky, šrotovné čiastočne pomohlo aj slovenským subdodávateľom. Jedného z hlavných možných opatrení – výrazného šetrenia verejných zdrojov sme sa však nedočkali,“ povedal Lukáčik.

Pokiaľ ide o prognózy na tento rok, veľké podniky zatiaľ hromadné prepúšťania neplánujú. Marek Lukáčik dodáva, že v súčasnosti niektoré prijímajú späť ľudí, ktorých v prvej polovici minulého roka pre úspory prepustili. ,,Dokonca sa dá očakávať aj prijímanie absolventov," podotkol Lukáčik.

Zmena od septembra

Od septembra bude podporu poberať ten, kto za posledné tri roky pracoval aspoň dva roky a platil odvody Sociálnej poisťovni. Dnes platia prísnejšie kritériá. Nárok na podporu majú ľudia, ktorí zo štyroch rokov odpracovali tri.

Posledné opatrenia

Na tento rok pripravila vláda na boj s krízou dve nové opatrenia. Prvé sa týka uvoľnenia podmienok na poberanie podpory a druhé finančných príspevkov pre obce na vytvorenie nových pracovných miest. Ide o dva posledné kroky v boji s nezamestnanosťou. Na viac už štátna pokladnica nemá. Od marca môžu nezamestnaní nájsť prácu vo svojom meste alebo dedine. Týka to verejnoprospešných prác, na ktoré obci prispeje štát a Európsky sociálny fond. Nezamestnaný dostane od obce zmluvu na dobu určitú na najmenej deväť mesiacov. Odpracovať musí aspoň polovicu týždenného pracovného času. Jeho plat bude okolo 500 eur. Analytici predpokladajú, že ani tieto opatrenia v boji s nezamestnanosťou veľmi nepomôžu.

Opatrenia vlády na zníženie nezamestnanosti

Platia od vlani

1. Zjednodušenie zakladania sociálnych podnikov

2. Platenie odvodov, ak si zamestnávateľ ponechá zamestnanca v pracovnom pomere a bude mu platiť 60 percent náhrady mzdy

3. Príspevok na dochádzku do zamestnania

4. Príspevok pre firmy, ktoré zamestnajú nezamestnaných na sezónne práce v poľnohospodárstve

5. Príspevok pre nezamestnaných, ktorí sa stanú SZČO, plus úľava na daniach

6. Príspevok na vytvorenie pracovného miesta firmám, ktoré riadne odvádzali dane a odvody

7. Príspevok ku mzde určený pre zamestnanca, ktorý bol predtým nezamestnaný, a jeho hrubá mzda v práci je nižšia ako 1,7-násobok životného minima

Platia tento rok

8. Zjemnenie pravidiel na poberanie podpory – od septembra 2010

9. Príspevky pre obce na vytváranie nových pracovných miest – od marca 2010

Ktoré opatrenia nezabrali

1. Sociálne podniky

3. Príspevok na dochádzku do zamestnania

4. Podpora práce v poľnohospodárstve

7. Príspevok ku mzde

debata chyba