V poľnohospodárstve pracuje už iba 65-tisíc ľudí

Kríza, ktorá vlani priniesla pád farmárskych cien mlieka, mäsa a obilia, pripravila v poľnohospodárstve o prácu vyše sedemtisíc ľudí. Po prvý raz v histórii klesla zamestnanosť pod 70-tisíc.

12.04.2010 07:27
Žatva Foto:
V priebehu minulého roka prišlo v poľnohospodárstve o prácu desať percent ľudí. Nezamestnanosť v odvetví by sa mala pritom zvyšovať aj v tomto roku. Prácu môže stratiť približne tisíc až dvetisíc poľnohospodárov.
debata (33)

Chlebové odvetvie prešlo na núdzový spôsob hospodárenia, ktorý sa prejavil zatváraním stratových výrob a prepúšťaním prevažne starších pracovníkov.

Podľa posledného výberového zisťovania Štatistického úradu SR pracovalo na konci minulého roka v poľnohospodárstve už len 65 300 ľudí. O prácu v priebehu jedného roka prišlo desať percent poľnohospodárov, najviac zo živočíšnej výroby.

„Takmer všetky rastlinné a živočíšne výrobky sme vlani predávali so stratou. Naše tržby klesli oproti trojročnému priemeru o zhruba 300 miliónov eur (9 miliárd korún) a firmy ani pri najlepšej vôli nemali z čoho zaplatiť svojich zamestnancov,“ vykreslil dôvody prepúšťania predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.

Zamestnanie strácajú väčšinou starší ľudia, ale mladí ich nenahrádzajú. Dôvod je jednoduchý, mzdy za prácu na poliach a farmách sú nízke a mladých pracovníkov skôr odrádzajú, ako priťahujú.

„Za minulý rok sa priemerná mesačná mzda v poľnohospodárstve nevyšplhala ani k celým 600 eurám a za priemerom ostatných odvetví slovenskej ekonomiky 808 eur zaostala o 211 eur, teda o celých 26 percent,“ porovnal mzdový vývoj analytik Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva Stanislav Buchta.

Nízke mzdy, neatraktívny pracovný čas či tvrdé pracovné podmienky sú dôvodom, prečo odvetvie podľa Buchtu začína čoraz viac starnúť. Až dve tretiny ľudí pracujúcich v poľnohospodárstve má viac ako 47 rokov. Na družstvách a súkromných farmách zostávajú pracovať zväčša starší ľudia, ktorí sa uspokoja s nižšími zárobkami.

Čoraz viac rastie aj počet ľudí, ktorí sú zamestnaní na krátkodobý, len sezónny úväzok. Podľa Semančíka by sa preto mala zmeniť štátna politika podpory zamestnanosti. „Podporiť by sa mali aj poľnohospodárske podniky, ktoré sa zaviažu udržať zamestnanosť na súčasnej úrovni, a nie iba tvorba nových pracovných miest, ktorá v praxi vyznieva iluzórne,“ myslí si Semančík.

Nezamestnanosť v poľnohospodárstve porastie ešte aj tohto roku. O prácu však príde menej ľudí ako v uplynulých dvoch rokoch. Podľa odhadov analytika Stanislava Buchtu môžu poľnohospodárske podniky tohto roku uvoľniť od jedného do dvoch tisíc pracovníkov.

33 debata chyba