Najlepšie platené brigády majú hostesky a IT špecialisti

S blížiacim sa letom stúpa aj záujem o krátkodobé práce. Brigády, prácu na dohodu, ale aj zamestnanie na dobu určitú si hľadajú študenti aj nezamestnaní. Aká práca sa dá zohnať na Slovensku a ako je platená?

01.06.2010 09:05
Práca, brigáda Foto:
Pri brigáde na robotníckej pozícii stačí základné vzdelanie.
debata

Dopyt po krátkodobej práci je v lete vždy vyšší ako ponuka. „Záujemcovia o brigádu si ešte stále nemôžu veľmi vyberať. Väčší záujem je o lepšie platenú prácu, ale aj o kancelárske či promotérske ponuky,“ uvádza Vladimír Ševčík z pracovnej agentúry Študentský servis.

Podľa agentúry Merces je administratívny pracovník platený priemerne sumou 632 eur mesačne v hrubom a promotér si zarobí o pár eur viac. Hodinová mzda brigádnika sú dve až tri eurá, v Bratislave o máličko viac.

Podľa Silvie Cvengrošovej z personálnej agentúry Trenkwalder sa záujem o brigády vlani zmenil. „Do roku 2008 boli brigády najmä výsadou študentov, a to nielen vysokoškolákov, ale aj študentov stredných škôl. Situácia na trhu práce a nízka dostupnosť pracovných ponúk zatraktívnila brigády aj pre iné skupiny uchádzačov,“ pripomína Cvengrošová. Dnes už študenti tvoria asi polovicu všetkých brigádnikov. Záujem o brigády majú najmä nezamestnaní, ale stúpa aj počet pracujúcich, ktorí sa prostredníctvom brigád snažia zvýšiť svoj príjem.

Brigádovať môže každý, kto skončil povinnú školskú dochádzku a splnil predpísaný vek. Niektoré práce sú síce viazané na dospelosť, ale vzdelanie zväčša nie je rozhodujúcim faktorom. Ak má záujem o pomocné práce nezamestnaný vysokoškolák, agentúry nemajú problém najať ho.

„Najväčší záujem o brigády a iné krátkodobé práce majú študenti a nezamestnaní, menej už dôchodcovia,“ hovorí Peter Pergerim z pracovnej agentúry Manpower.

„Študenti tvoria asi 60 percent záujemcov, v letných mesiacoch je ich ešte o čosi viac. Nezamestnaní môžu zarobiť do 136 € za mesiac, čím je ich angažovanosť obmedzená,“ vysvetľuje Darina Mokráňová, organizačná riaditeľka personálno– poradenskej agentúry Index Nosluš.

Pre neplnoletých stredoškolákov je najčastejšou ponukou roznos letákov, pre plnoletých, ktorí môžu mať hmotnú zodpovednosť, je vhodná akákoľvek práca. Najväčší záujem o brigády je vo vysokoškolských mestách – v Bratislave, Košiciach, Trnave, Nitre, Žiline a Banskej Bystrici. Podľa Andreja Manna z agentúry Hanka majú študenti záujem najmä o jednorazové brigády a nezamestnaní a dôchodcovia o dlhodobejšie zmluvy.

Brigády v klasickej podobe sa realizujú prostredníctvom dohôd o vykonaní práce, dohôd o pracovnej činnosti a prostredníctvom brigádnickej práce študentov. Pracovné agentúry ponúkajú brigády pre študentov, dlhodobejšie brigády vhodnejšie pre neštudentov, ale aj práce na dobu určitú.

Aktuálne je na pracovnom portáli profesia.sk najviac pracovných ponúk na dohodu v oblasti obchodu, administratívy, pomocných prác a cestovného ruchu, gastra a hotelierstva. „Pokiaľ ide o konkrétne pozície, na dohodu je najviac pracovných ponúk na miesta obchodného zástupcu, administratívneho pracovníka, pomocného pracovníka a telefonického operátora,“ spresňuje Lucia Burianová z pracovného portálu profesia.sk.

Agentúry ponúkajú najmä pomocné práce v sklade, kontrolu kvality hotových výrobkov, prácu operátora vo výrobe, aj pozície recepčnej a hostesky. Tieto brigády často využívajú aj nezamestnaní, nielen študenti.

Koho berú

Krátkodobé brigádnické miesta nebývajú náročné na vzdelanie, často stačí splniť zákonom stanovené podmienky veku a byť bezúhonný. Ponuka prác je však rôznorodá a predpoklady na určitú prácu závisia od typu pozície, od pracovnej náplne a požiadaviek zamestnávateľa na uchádzača o prácu.

„Napríklad pri prácach vyžadujúcich si manuálnu zručnosť nezáleží na vzdelaní, skôr sa berie ohľad na predchádzajúce podobné pracovné skúsenosti. Pri pozícii obchodného zástupcu je určitý stupeň vzdelania potrebný, samozrejmosťou je aj práca s počítačom, ovládanie jazyka a tiež predchádzajúce pracovné skúsenosti,“ vysvetľuje Burianová.

Požiadavky zamestnávateľov sa menia podľa konkrétnych pozícií. Dôležitejší ako vek je zdravotný stav, najmä v prípade manuálnych prác. Tu sú preferovaní muži. V prípade niektorých pozícií zamestnávateľ vyžaduje špeciálne potvrdenia. Napríklad pri práci kuchárov treba potvrdenie o zdravotnom strave. Pri odborných prácach zamestnávateľ môže žiadať aj potvrdenia o vzdelaní či absolvovaní špecializovaných skúšok, napríklad zváračských a podobne.

Väčšinou však brigádnici pracujú na pozíciách, ktoré si nevyžadujú špecializáciu. „Ide o nárazové pomocné práce, napríklad vo výrobe s vyšším podielom manuálnych činností, pri kontrolingu vo výrobe, vykladanie tovarov v obchodných prevádzkach, práce v logistike ako prebaľovanie a etiketovanie tovarov,“ uvádza Miroslav Hollý zo spoločnosť brigadnici.sk.

Počet uchádzačov o voľné pozície sa líši podľa regiónu. „Kým v regiónoch Prešov, Košice alebo Banská Bystrica je aj viac ako 7 uchádzačov na jednu voľnú pozíciu, v regióne Bratislava a Žilina sú to len dvaja uchádzači na pozíciu, ale v letnom období sa tento počet aj strojnásobí,“ uvádza Cvengrošová. Podľa údajov z portálu profesia. sk uchádzači o prácu majú najväčší záujem pracovať na dohodu v administratíve ako referenti, asistenti, recepční či na pozícii sekretárky. Najviac ľudí chce pracovať v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Košickom kraji.

„Najväčší záujem je stále o administratívne práce, dobiehajú ich hostesingové práce,“ vysvetľuje Mohráňová. Sprostredkovatelia sa snažia mať k dispozícii rôzne ponuky ako dokladanie tovaru, balenie v skladoch, spracovanie tovaru. Pri prácach iného typu sú vždy iné požiadavky: niekedy treba ovládať PC, inokedy sa vyžaduje komunikatívnosť alebo fyzická sila. Na robotnícke pozície stačí základné vzdelanie. Najdôležitejšia je spoľahlivosť, chuť a ochota pracovať, ma nuálna zručnosť, zodpovednosť a dobrý zdravotný stav.

Existujú však aj práce, prostredníctvom ktorých študenti vysokých škôl získavajú potrebnú prax popri štúdiu, rozvíjajú svoje jazykové a odborné schopnosti a komunikáciu, niekedy si tým zabezpečia aj trvalé zamestnanie. Takých ponúk je však pomenej. Takto to funguje napríklad v oblasti informačných technológií.

Koľko sa dá zarobiť

„Tí šťastnejší si nájdu brigádu na celé dva mesiace približne za tri eurá na hodinu a zarobiť si tak môžu od 1 200 do 1 400 eur,“ konkretizuje Mokráňová. Zárobok za krátkodobú prácu pritom závisí od pracovnej pozície, ale aj od regiónu a pohybuje sa od 1,80 eura za hodinu a vyššie. Bežná sadzba je na úrovni 2,30 až 3,30 eura. „Dôležité je rozlíšiť, či je mzda hodinová, kde je pracovník limitovaný počtom odpracovaných hodín, alebo úkolová a zarobí podľa svojej šikovnosti. Rozdiely v zárobku sú značné,“ upozorňuje Hollý.

Podľa Vladimíra Ševčíka z agentúry Študentský servis sú najlepšie platené práce hostesky. V tomto prípade sa však prihliada na vzhľad a vystupovanie, adeptka musí ovládať cudzí jazyk a prácu s PC. Brigády v oblasti informačných technológií patria medzi najlukratívnejšie. Hodinová sadzba sa často pohybuje v rozmedzí 7 až 8 eur, vyššie sú však aj nároky na brigádnika.

Ušetrite na bývaní

Brigádu či inú krátkodobú prácu potrebujú aj ľudia, ktorí za ňou musia dochádzať. To však ich situáciu komplikuje natoľko, že na záujemcov z druhého konca republiky agentúry a zamestnávatelia nereagujú. Máloktoré ponuky sú aj s ubytovaním či so zaplatením dopravy. V lete je možnosť ubytovať sa v internátoch, u rodiny či priateľov. Kto takú možnosť má, mal by na to agentúru upozorniť a uviesť aj adresu, kde sa zdržiava. Zvýši tým svoje šance.

Tri rady pre brigádnika

  1. Pre brigádnika neexistuje minimálna mzda. Pracuje na dohodu a aj mzda je vecou dohody. Uvádza sa mzda v hrubom, pred zdanením.
  2. Pre brigádnika neexistuje pracovný čas – jediným obmedzením je 350 hodín ročne u jedného zamestnávateľa.
  3. Pri práci na dohodu nemá brigádnik rovnaké práva ako pri trvalom pracovnom pomere, neexistuje preňho dovolenka, príplatky a podobne. Smerodajné je, na čom sa dohodol so zamestnávateľom.
debata chyba