Učitelia zarábajú podpriemerne

Blíži sa koniec školského roka a nezaškodí pripomenúť si prácu učiteľov. Kým učitelia svojich žiakov hodnotia známkami, učiteľov hodnotí celá naša spoločnosť - ich spoločenským uznaním aj ich platom. Učiteľské platy sa stali už symbolom slabo ohodnotenej práce. Najnovšie údaje ukazujú, že učitelia na Slovensku stále zarábajú menej, ako je priemer, okrem pedagógov, ktorí učia na vysokých školách.

25.06.2010 15:01
škola, vyučovanie, učiteľ, žiak Foto:
Ilustračné foto
debata

Učiteľka v materskej škole má priemerný plat 532 EUR, čo je o 31 percent menej ako celoštátny priemer. Učiteľka v základnej škole zarobí 633 EUR, čo je o 18 percent pod priemerom a stredoškolský učiteľ dostáva 650 EUR mesačne, čo je o 16 percent menej ako priemer. Iba vysokoškolskí pedagógovia sú ohodnotení o osem percent nad priemerným platom a majú príjem 832 EUR mesačne. Vyplýva to z údajov platového prieskumu Merces.

Stredoškolský učiteľ zarába porovnateľne s ostatnými zamestnancami len v Banskobystrickom a v Prešovskom kraji. „Napriek tomu, že v Bratislavskom kraji zarábajú učitelia najviac, ich plat je 30 percent pod priemerom kraja,“ uvádza Miroslav Dravecký, projektový manažér platového prieskumu Merces.

V Českej republike a v Maďarsku je situácia podobná, učitelia zarábajú menej ako je priemerný plat v ich krajine. V Českej republike je priemerný plat učiteľa na strednej škole v prepočte 843 EUR (21 700 Kč) - 3 percentá pod platovým priemerom. Prieskum potvrdil, že učiteľ zarába tým viac, čím má vyššiu prax. Kým český stredoškolský učiteľ dosiahne priemerný plat v krajine po desiatich rokoch odbornej praxe, na Slovensku a v Maďarsku sa to učiteľovi nepodarí nikdy.

debata chyba