Zamestnávatelia odkazujú vláde: Vyššia minimálna mzda poškodí priemysel

Návrh rezortu práce zvýšiť od budúceho roka minimálnu mzdu zo súčasných 307,7 eura na 317 eur podľa zamestnávateľov poškodí slovenskému priemyslu. Vzhľadom na dopady krízy na slovenskú ekonomiku by sa meniť vôbec nemala. Odborári s tým však nesúhlasia.

28.07.2010 13:51
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Valorizácia minimálnej mzdy o 3 % vyplýva z vlaňajšieho rastu priemernej mzdy v slovenskej ekonomike, podľa zamestnávateľov však nezohľadňuje dopady hospodárskej krízy. „Vzhľadom na hospodársku krízu a minuloročný výrazný prepad produktivity práce budeme navrhovať a požadovať, aby minimálna mzda ostala ponechaná na úrovni roku 2010,“ potvrdil pre TASR tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták.

Podľa neho súčasná výška minimálnej mzdy už valorizovaná bola, a to minulý rok. „Vrcholila hospodárska kríza a táto valorizácia spôsobila problémy mnohým firmám, hlavne v textilnom a odevnom priemysle. Nevidíme dôvod, aby sme takto brali zamestnancom miesta a vytvárali ďalšie zástupy nezamestnaných ďalšou nezodpovednou valorizáciou minimálnej mzdy,“ podčiarkol Hošták.

„Vláda v programovom vyhlásení deklaruje, že sflexibilní trh práce. Jednou z prekážok je práve minimálna mzda. Práve preto by sme ju nemali zvyšovať, ale zrušiť,“ doplnil prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Tomáš Malatinský.

Ministerstvo pristúpilo k návrhu na 3 % zvýšenie minimálnej mzdy z dôvodu, že sociálni partneri sa doteraz na miere zvýšenia minimálnej mzdy vzájomne nedohodli a nepredložili svoj návrh v zákonnej lehote do 15. júla 2010. Svoje stanovisko ministerstvu predložila len Konfederácia odborových zväzov (KOZ). Zástupcovia zamestnávateľov tak zatiaľ neurobili.

„Nedohodli sme sa, lebo zamestnávatelia prišli s tým, že minimálnu mzdu zvyšovať vôbec nechcú. No my sme vychádzali z priemerného rastu miezd. Taký je aj valorizačný mechanizmus, ktorý určuje zákon o minimálnej mzde,“ reagoval pre TASR viceprezident KOZ Vladimír Mojš.

debata chyba