Zmeny v odvodoch pocítia státisíce ľudí

Od januára sa znížia čisté príjmy študentov na brigáde, učiteľov a iných profesistov pracujúcich na dohodu, prepúšťaných ľudí, prenajímateľov nehnuteľností či spoločníkov v eseročkách.

08.08.2010 08:43
euro, bankovky, mince, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny totiž chce, aby všetci platili odvody tak, ako keby boli v plnohodnotnom zamestnaní. Teraz viacerí pracovníci neplatia odvody do Sociálnej či zdravotnej poisťovne vôbec a príjem sa im len zdaňuje.

Podľa Magdalény Sedláčkovej z ústredia Sociálnej poisťovne k 30. júnu využívalo možnosť pracovať na niektorú z dohôd o pracovnej činnosti mimo hlavného pracovného pomeru viac ako 566–tisíc ľudí. Tento spôsob zárobku využívajú aj mamičky na rodičovskej dovolenke, ktorých príjem nepostačuje na pokrytie rodinných výdavkov a sú nútené priniesť do rodinnej peňaženky ďalšie peniaze.

Ak budú chcieť zarobiť rovnako ako v súčasnosti, budú musieť pracovať viac. Tvrdí to expert na personalistiku Libor Lubenec. Napríklad teraz dostanú za preklad päťdesiatich strán dokumentov 180 eur. Ak budú chcieť dostať rovnakú sumu aj po novom, budú musieť preložiť o sedem strán viac. Lubenec sa obáva aj toho, že pri niektorých skupinách obyvateľov poklesne ochota pracovať. Napríklad študenti budú podľa neho demotivovaní pracovať viac ako niekoľko hodín za mesiac. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny totiž zrejme nebude žiadať odvody od ľudí, ktorí zarábajú veľmi málo. „Uvažujeme, že pri dohodách by sa mohli odvody platiť až od príjmu 100 až 130 eur,“ uviedla hovorkyňa ministerstva práce, Andrea Devánová. Čiže ak študent nebude chcieť platiť odvody, nebude môcť zarábať viac ako 130 eur.

Nutnosť platiť odvody sa dotkne aj učiteľov či iných pracovníkov, ktorým nepostačuje ich vlastný príjem a majú dostatok voľného času. „Bol by som radšej, aby učitelia zarábali viac na hlavný pracovný pomer a nemuseli mať vedľajší príjem. Aby sa napríklad mohli pripravovať na vyučovanie či vzdelávať sa,“ komentuje Emil Machyna z OZ KOVO. Či sa to podarí, zatiaľ vôbec nie je isté.

„Ministerstvo financií predloží vláde správu o stave verejných fi nancií aj návrh opatrení na riešenie problémov v oblasti financií na tento rok až koncom augusta. Preto by bolo vyjadrenie k akýmkoľvek úpravám platov učiteľov teraz predčasné,“ hovorí Miriam Žiaková z ministerstva školstva. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ – DS) naznačil, že na mzdy štátnych zamestnancov dá na budúci rok o desatinu menej, ale platy učiteľov od januára ostanú také isté.

Odborári zmeny v odvodoch podporujú. „Pracujúci si bez platenia odvodov napríklad nešetrili na dôchodok či podporu v nezamestnanosti,“ odôvodňuje Emil Machyna z OZ KOVO. Za rodičov na rodičovskej dovolenke, ktorí pracujú na dohodu doma, však platí dôchodkové pripoistenie či zdravotné poistenie štát. Učitelia uhrádzajú všetky poistenia zo svojho stáleho príjmu, takisto aj väčšina prenajímateľov nehnuteľností.

Avizované zrušenie výnimiek z platenia daní a odvodov sa dotkne aj pracovníkov, ktorých firma prepúšťa z organizačných dôvodov. Z odstupného by po novom platili odvody a dostali by menej peňazí. Ak teraz dostal prepustený odchodné napríklad 1 000 eur, na účet mu prišlo 810 eur. Po novom získa o 45 eur menej. Podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny bolo v evidencii úradov práce v júni tohto roku 26 138 prepus­tených ľudí.

debata chyba