Najviac zarábajúcim informatikom klesli platy v júni o 2,1 percenta

Platy Slovákom tento rok rastú. Výnimkou boli v júni najlepšie zarábajúci informatici. Priemerná mesačná mzda informatikov dosiahla v júni 1 618 eur. To bolo o 2,1 percenta menej pred rokom.

11.08.2010 06:48
Počítač Foto: ,
Informatici napriek poklesu mzdy zostanú najlepšie platení.
debata

Naopak, najnižší mesačný plat dostávajú podľa štatistík stále ľudia pracujúci v reštauráciách a pohostinstvách – 350 eur. V tomto odvetví sa však ráta aj s prepitným, ktoré čašníci a servírky dostávajú.

Informatici napriek poklesu mzdy podľa analytikov zostanú najlepšie platení. „Kľúčom k úspechu IT firiem sú najmä kvalitní ľudia. Celkovo aj odvetviu a ziskovosti týchto podnikov sa darí lepšie ako iným sektorom,“ zhodnotil Marek Gábriš, analytik ČSOB.

Priemerne si pracujúci Slováci počas prvých šiestich mesiacov tohto roka platovo podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR prilepšili. Platy sa totiž v prvom polroku tohto roka oproti vlaňajšku zvyšovali vo všetkých odvetviach. Zárobky narástli najvýraznejšie zamestnancom v priemyselných podnikoch, ako aj v reštauráciách alebo obchodoch. Podľa odhadov analytikov by sa mali platy v tomto roku celkovo zvýšiť približne o tri percentá. Je to aj dôsledok tlaku odborárov v najväčších fabrikách, ako sú U. S. Steel či Volkswagen.

Priemyselná výroba si za prvý polrok na platoch prilepšila o šesť percent. Odvetvie sa oživilo, narástol počet objednávok. „Dôležité je, aby sa takýto vývoj udržal. Malo by to priaznivý vplyv na zamestnanosť a časom aj na mzdy,“ vysvetlil Gábriš. Súčasný rast môže byť podľa analytikov zapríčinený aj tým, že priemyselné fabriky vlani prepúšťali najmä menej kvalifikovaných ľu­dí.

„Zarábali menej, čo spôsobilo priemerný rast miezd. Na výplatných páskach však v čase prepúšťaní videli zamestnanci priemyslu len sotva o niekoľko percent vyšší plat, o ktorom hovorili štatistiky. Na druhej strane je však logické, že s rastúcim dopytom príde postupne aj k zvyšovaniu počtu zamestnancov či rastu miezd,“ vysvetlila Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

debata chyba