Firmy v lete nechcú naberať nových ľudí

V prvom mesiaci letných prázdnin sa ľuďom nedarilo hľadať nové zamestnanie tak dobre ako počas jarných dní. Podniky odštartovali dovolenky a nábor nových pracovníkov sa spomalil.

22.08.2010 12:09
úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Foto:
Ilustračné foto
debata

Nové miesto sa v júli podarilo nájsť o osem percent menej ľuďom ako v jarných mesiacoch. Podľa údajov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny dosiahla nezamestnanosť v júli úroveň 13,98 percenta. Na začiatku tohto roka nezamestnanosť dosahovala 14,6 percenta a vlani v júli bola na úrovni 13,4 percenta.

„Na jar priemysel štartoval do rýchlejšieho rastu, podniky brali viac zamestnancov. V lete je dovolenková sezóna, prijímanie ľudí vo firmách sa trochu zastavilo,“ vysvetlil Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank.

O zamestnanie sa pritom v súčasnosti uchádza vyše 375–tisíc Slovákov. V júli na úrady práce smerovalo takmer 25–tisíc nezamestnaných a odhlásilo sa z nich necelých 26–tisíc.

Na jeseň sa pritom očakáva, že zamestnanosť opäť potiahnu priemyselné podniky. Napríklad Volkswagen ohlásil, že zoberie tisíc ľudí. „Situácia by sa mohla začať upokojovať aj v obchode a službách, kde doteraz pracovníkov stále výrazne prepúšťali,“ doplnil Koršňák.

S odstupom času po oživení priemyslu sa počíta s tým, že začnú v obchodoch a reštauráciách viac utrácať samotní zamestnanci. „Zároveň by mali siahať po službách, ako je doprava a skladovanie, viaceré firmy, ktorým narastajú objednávky,“ opísal Koršňák. Nepriaznivý vplyv na vývoj nezamestnanosti však môžu mať niektoré ohlásené prepúšťania v stavebníctve. V septembri zase rozšíria rady nezamestnaných aj absolventi stredných škôl. „Zároveň by sa v nezamestnanosti malo prejaviť aj ohlásené škrtanie tisícok pracovných miest vo verejnej správe, ale to je skôr otázka budúceho roka,“ doplnil Koršňák.

K výraznému poklesu nezamestnanosti však v tomto roku zrejme nedôjde. Slovenská ekonomika by totiž podľa analytikov musela rásť dlhodobejšie. „Súčasný rast stále nie je natoľko silný, aby vytvoril viac nových pracovných miest,“ dodal Juraj Bárta, analytik Slovenskej sporiteľne.

debata chyba