Taký nápad sa však nepáči odborárom, ale ani samotným zamestnávateľom a proti sú aj prevádzkovatelia reštaurácií.
„Návrh, hoci je na prvý pohľad pre zamestnávateľov prijateľný, pretože znižuje finančnú aj administratívnu záťaž, sa môže v konečnom dôsledku obrátiť nielen proti pracovníkom, ale aj zamestnávateľom,“ povedal Branislav Masár, výkonný riaditeľ Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.
Podľa jeho slov môže totiž takýto krok zhoršiť stravovací režim, a teda aj zdravie pracovníkov. „To sa môže negatívne prejaviť na pracovných výkonoch ľudí, ale v budúcnosti aj na vyšších nákladoch zamestnávateľov. Napríklad pri vyššej chorobnosti alebo nižšej produktivite práce,“ dodal Masár.
Ministerstvo hospodárstva, z ktorého dielne návrh vzišiel, obhajuje zavedenie zmien pomocou drobným podnikateľom. „Pre malé podniky znamenajú gastrolístky administratívnu záťaž. Bolo by pre ne jednoduchšie preplatiť zamestnancom stravu v hotovosti,“ odôvodnil Robert Merva z ministerstva hospodárstva.
Ako ďalej dodal, gastrolístky sa nezrušia. Ich používanie však bude závisieť od dohody s majiteľmi firiem. Ak budú chcieť pracovníci dostávať peniaze na stravu v hotovosti, budú si to musieť doplniť do kolektívnej zmluvy, alebo podpíšu písomnú dohodu so zamestnávateľom.
Zmeny v lístkoch sú súčasťou úprav Zákonníka práce, ktorý je práve v pripomienkovom konaní. Bude sa tak o nich ešte diskutovať a schvaľovať ich musia poslanci v parlamente. Ak by prešli, bude sa musieť zároveň upraviť aj zákon o dani z príjmov, aby ľudia z hotovostných peňazí na stravu nemuseli odvádzať dane a odvody. Hotovosť by tak bola daňovo odbremenená tak ako gastrolístky.
Proti zmenám sú však aj odborári. „V každom prípade budú nevýhodné. Keď nastane debata o výškach platov, zamestnávatelia budú považovať za zvýšenie aj preplácanie stravného v mzde,“ vysvetlil Anton Mifka, podpredseda Odborového združenia Kovo. Môže to tak podľa neho dospieť k tomu, že ľudia budú časom zarábať menej.
Novinka sa však nepáči ani prevádzkovateľom reštaurácií a pohostinstiev. „Bez lístkov ľudia prestanú navštevovať gastronomické zariadenia. Gastrolístky totiž doteraz fungovali aj ako určitý nástroj, ktorý mal ľudí donúť pravidelne sa stravovať a prijímať teplé jedlo počas dňa,“ dodal Pavol Konštiak zo Zväzu obchodu a cestovného ruchu.