Štát bude po kríze viac strážiť platy

Štáty Európskej únie budú po kríze pozornejšie strážiť úroveň platov. Brusel totiž prijíma rôzne úsporné opatrenia, ktoré majú pomôcť najmä zadlženým štátom navrátiť späť stabilitu a vyrovnanosť hospodárenia.

28.04.2011 12:19
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Po skúsenostiach s Gréckom, Írskom či Portugalskom chce zabrániť tomu, aby neúmerne rástli platy vo verejnom sektore. Odborári sa však obávajú, že také kroky môžu až natoľko posilniť právomoci ministrov financií, že začnú určovať rasty platov nielen v štátnej správe, ale aj v súkromných podnikoch.

„Keď sa zákonom stanoví, že platy rásť viac nemôžu, malo by to vplyv aj na súkromný, aj na verejný sektor,“ povedal Emil Machyna, predseda Odborového zväzu KOVO. Európa sa totiž snaží o stabilitu a vytvorenie konkurencieschop­nosti po doznievajúcej kríze. Na zasadnutí Európskej rady ešte v marci tohto roku bol prijatý Pakt Euro plus. V ňom sa v rámci podpory konkurencieschop­nosti má sledovať aj vývoj nákladov práce.

„Väčšia pozornosť bude venovaná úpravám na zabezpečenie vývoja nákladov v súlade s produktivitou, ako napríklad zmenám spôsobu tvorby mzdy a aby mzdový vývoj vo verejnom sektore podporoval konkurencieschop­nosť v súkromnom,“ uviedla Patrícia Malecová Šepitková z oddelenia komunikácie s verejnosťou z ministerstva financií.

Proti návrhom Európskej komisie protestovali aj európski odborári začiatkom apríla v Budapešti. Obávajú sa totiž, že by politické opatrenia mohli zasiahnuť do kolektívnych vyjednávaní odborárov. Zároveň tvrdia, že schopnosť konkurovať ostatným krajinám sa nemôže raziť formou znižovania miezd. „Európa môže konkurovať väčšou pridanou hodnotou či odbornosťou,“ dodal Machyna.

Obavy odborárov z priamych zásahov do rastov platov však podľa Európskej komisie nemajú opodstatnenie. „V záveroch Európskej rady sa píše, že politické opatrenia sa vždy budú prijímať pri rešpektovaní sociálneho dialógu,“ doplnil Andrej Králik, vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Aký pomer má byť medzi platmi vo verejnej a v súkromnej sfére, je podľa Michala Páleníka z Inštitútu zamestnanosti otázne. „Napríklad v Srbsku, Grécku a čiastočne aj v Maďarsku majú pracovníci vo verejnej oblasti vyššie platy ako v súkromnej. V Srbsku je to dokonca dvakrát vyššie,“ vymenoval Páleník. Na Slovensku je v rámci celoštátneho priemeru situácia opačná. Ľudia v súkromných podnikoch zarábajú zväčša viac ako štátni zamestnanci. No napríklad na vidieku to môže byť inak. Učiteľka v škole na východe krajiny môže zarábať viac ako pracovník vo firme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba