Volkswagen začína naberať ľudí

Bratislavský závod Volkswagenu začne od prvého augusta prijímať ďalších tisícpäťsto zamestnancov. Nábor ľudí súvisí s rozbehom výroby automobilov pod označením New Small Family. Malé vozidlá značiek Seat, Škoda a Volkswagen sa budú vyvážať do celého sveta a počet zamestnancov v závode stúpne do konca roka na osemtisícpäťsto. O rozširovaní výroby hovorí Wilfried von Rath, nový člen predstavenstva pre personálnu oblasť.

06.07.2011 06:39
Wilfried von Rath Foto:
Wilfried von Rath
debata (12)

Akých zamestnancov hľadáte pre výrobu New Small Family?

Predovšetkým budeme hľadať zamestnancov do výroby, čiže ľudí s technickým vzdelaním. Ako pracovníci v karosárni, lakovni či montáži sa budú starať o to, aby sme dodávali vozidlá radu New Small Family v najvyššej kvalite zákazníkom do celého sveta. Budeme hľadať ľudí s praxou i absolventov. Využijeme náš vlastný systém náboru zamestnancov. Pri oslovovaní ľudí plánujeme využiť médiá, najmä internet, a chceme osloviť aj ľudí žijúcich mimo Bratislavy. Úspešní kandidáti budú následne trénovaní v našich špecializovaných priestoroch.

Pred týždňom otvoril výrobca elektroniky AU Optronics novú fabriku v Trenčíne. Niektorí ľudia sa však už po niekoľkých dňoch radšej vrátili späť na úrad práce. Nehrozí podobné aj u nových zamestnancov Volkswagenu?

Samozrejme, vieme o tomto novom fenoméne pracovného trhu, ale my nemáme nijaké obavy z vysokej fluktuácie. Všetko je vecou integrovania nových zamestnancov. Volkswagen Slovakia je atraktívnym zamestnávateľom so širokým sociálnym programom, ktorý zahŕňa množstvo benefitov, ako napríklad bezúročné pôžičky, dovolenkové i vianočné príspevky. Ponúkame špičkové pracovné podmienky i zdravotnú starostlivosť aj cez špeciálny program Check-up. Začali sme s ním minulý rok a odvtedy už týmto programom prešlo vyše šesťdesiat percent našich zamestnancov. Prostredníctvom rôznych výhod pomáhame ľuďom identifikovať sa s podnikom.

Napriek zamestnaneckým výhodám nie je ľahké pracovať za pásom. Ako sa snažíte motivovať manuálne pracujúcich robotníkov?

Ľudia, ktorí sa u nás uchádzajú o prácu, majú už záujem u nás pracovať. Tajomstvo úspechu sa skrýva už na začiatku, keď vyberieme správne motivovaných ľudí, ktorí navyše budú presne vedieť, čo ich čaká. Nesmie sa stať, že prídu do výroby a zostanú prekvapení z pridelenej práce. Bola by to veľká chyba. Snažíme sa teda hneď na začiatku vybrať ľudí schopných zvládať takúto prácu.

Ako sa hľadajú takí ľudia?

Začíname už pri telefonickom rozhovore s uchádzačom, ktorého sa pýtame, aký má prístup k takejto práci a zároveň mu približne vysvetlíme, v čom spočíva jeho pracovná náplň. Tiež treba povedať, že za samotným pásom sa toho v porovnaní s minulosťou veľa zmenilo. Výrobu robíme efektívnejšou a zároveň ju prispôsobujeme potrebám ľudí. Za týmto účelom robíme aj špeciálne testy, pri ktorých zisťujeme záťaž zamestnancov a následne sa ju snažíme znížiť či úplne odstrániť. Nasledujú výberové rozhovory a testy už priamo na mieste. Keď je uchádzač úspešný a nastúpi do práce, prejde najprv dvojtýždňovým tréningom v jednom z našich tréningových centier v závislosti od typu prevádzky.

Pred tromi rokmi automobilke klesali objednávky a zamestnanci zostávali doma. Voľné týždne si potom odpracovali cez nadčasy v rámci takzvaného flexikonta. Niektorí zamestnanci sa sťažovali na neskorší zvýšený pracovný nápor v podobe nadčasov. Snažíte sa im nejako pomôcť zvládať obdobie nadčasov?

Momentálne máme veľa zákaziek, ktoré riešime nadčasmi, a v prípade zníženia objednávok zostanú zamestnanci doma a nabiehajú im mínusové hodiny. Zmyslom flexikonta je teda dať ľuďom istotu, že v prípade poklesu objednávok nestratia prácu a my zas neprídeme o kvalifikovaných pracovníkov. Vytvorili sme takzvanú dýchajúcu fabriku, v ktorej ľuďom vieme zabezpečiť istotu mzdy aj v časoch poklesu objednávok. Ak sa totiž ľudí spýtate, čo je pre nich najdôležitejšie, tak je to istota práce. Myslíme si, že toto je väčšia hodnota, ako potreba niekedy pracovať menej či viac. Navyše, práca v nadčasoch, ktorými sa vyrovnáva flexikonto, je vždy dopredu ohlásená, prerokovaná s našou odborovou organizáciou a ľudia tak majú dostatok času pripraviť sa na zvýšený nápor práce.

Dnes sú pre fabriku lepšie časy. Kedy začnete s prijímaním ľudí?

Hneď po skončení našej celozávodnej dovolenky. Takže už od prvého augusta budeme prijímať nových zamestnancov. Najviac budú pre nás zaujímaví technicky zruční ľudia, ktorí budú tou správnou zmesou pracovníkov so skúsenosťami a čerstvých absolventov škôl. Z celkového počtu približne tisícpäťsto ľudí budú agentúrni zamestnanci tvoriť len určitú časť a nebudú mať nijaké rozdiely v odmeňovaní v porovnaní so stálymi zamestnancami.

Aké nástupné platy ponúknete novým zamestnancom?

Bude to závisieť najmä od pozície a pracovných skúseností nového zamestnanca. Priemerná hrubá mesačná mzda je u nás 1 360 eur. V plate je aj výkonnostná zložka, ktorá má individuálnu a tímovú časť. Desať percent platu závisí od výkonu tímu a dvadsať od pracovných výsledkov samotného zamestnanca. Výkonnosť je hodnotená mesačne na základe štvrťročných výsledkov a táto pohyblivá zložka mzdy je vyplácaná každý mesiac. Dosahované výkony sa teda okamžite prejavia na plate zamestnanca.

Aké sú možnosti kariérneho postupu?

O raste v zamestnaní rozhoduje predovšetkým dobrý pracovný výkon. Dá sa postupne dostať na pozíciu supervízora, vedúceho úseku či dokonca až do manažmentu. Pre nás je tiež dôležitá ochota zamestnanca na sebe pracovať a ustavične sa zlepšovať.

Ako dlho bude trvať naberanie nových zamestnancov?

Podľa našich plánov by sme mali plný stav dosiahnuť koncom roka. Noví zamestnanci budú musieť absolvovať patričný tréning a prípravu.

Ako dlho trvá vyškolenie ľudí?

Závisí to od pracovného zaradenia, ale minimum sú dva týždne a maximum až šestnásť týždňov. Túto kvalifikáciu v priemere zvládne 95 percent uchádzačov o zamestnanie.

Vy sám ste prišli na Slovensko z nemeckej centrály. Ako sa vám tu páči?

Som tu už osem týždňov a cítim sa tu veľmi dobre. Mám osobný vzťah k tejto krajine, keďže v roku 1858 sa tu v Melčiciach narodil môj prastarý otec.

Aké meno má v centrále bratislavský závod?

Nedávno som bol na manažérskej konferencii, na ktorej sa o slovenskej fabrike hovorilo ako o najlepšom závode v Európe. Tento rok navyše oslávime dvadsať rokov existencie závodu a to, čo sa za tento čas v Bratislave podarilo, je naozaj úžasné. Vďačíme za to najmä ľuďom a vysokej kvalite vyrobených automobilov. Volkswagen Touareg, Audi Q7 a karosérie Porsche Cayenne sú skutočne špičkové výrobky. Tieto vozidlá vyrábame pre celý svet a podobne to bude aj pri New Small Family.

Nebojíte sa, že o nové malé mestské vozidlá nakoniec nebude záujem? V porovnaní s luxusnejšími SUV vozidlami nie je totiž každý malý automobil vyrobený pre konkrétneho zákazníka. Navyše vo Francúzsku sa pred nedávnom skončilo šrotovné a predaj na európskom automobilovom trhu aktuálne klesol o 5,5 percenta.

Sme presvedčení, že New Small Family bude úspešné. U zákazníkov po celom svete.

Po celom svete máte 62 závodov so štyristotisíc zamestnancami. Ako zvládajú Slováci možnosť pracovať v zahraničí?

Dnes pracuje približne štyridsať slovenských zamestnancov VW v Nemecku, Rusku, Brazílii, Indii a Číne. Je to pre nich zaujímavá pracovná skúsenosť a dáva im možnosť rozvíjať sa. Tiež platí, že s našimi zamestnancami idú do zahraničia aj ich rodiny. Podľa našich interných pravidiel sa v zahraničí pracuje tri roky, takže nejde o sťahovanie na celý život. Nadobudnuté skúsenosti sú pre každého z nich veľkým obohatením.

Wilfried von Rath (47)
Členom predstavenstva pre personálnu oblasť spoločnosti Volkswagen Slovakia sa stal 1. mája 2011. Do koncernu Volkswagen prišiel v roku 1998, zodpovedal za oblasti rozvoja manažmentu a tréningu. O štyri roky neskôr prevzal vedenie Volkswagen Coaching a od roku 2006 viedol ako viceprezident oblasť ľudských zdrojov top manažmentu koncernu Volkswagen. Na Ruhr-Universität v Bochume vyštudoval pracovnú a organizačnú psychológiu. Titul MBA získal na britskej Ashridge Management College v Berkhamstede.

12 debata chyba