Volkswagen začína s nábormi, ľudí aj ubytuje

Od prvého augusta začne bratislavský závod Volkswagenu s prijímaním nových zamestnancov. V čase, keď si na Slovensku hľadá prácu 380-tisíc ľudí, vytvorí fabrika do konca roka postupne tisícpäťsto nových pracovných miest.

22.07.2011 07:08
Volkswagen Slovakia Foto:
Volkswagen Slovakia
debata (1)

Okrem klasických pracovníkov pre lakovňu, karosáreň či montáž hľadá personálne oddelenie závodu i rušňovodiča. Na starosti bude mať obsluhu železničnej vlečky v areáli závodu či preberanie a kontrolu stavu lokomotívy.

„Prípadní záujemcovia o prácu si môžu žiadosti podávať prostredníctvom našej internetovej stránky,“ povedal Vladimír Machalík, hovorca Volkswagenu. Ľudia si tak vyplnia svoje on-line konto uchádzača a budú môcť reagovať na pracovné ponuky.

Vlani sa hovorilo, že nástupné platy vo VW sú okolo 600 eur. Priemerný hrubý mesačný plat pracovníka je však až okolo 1 360 eur a podľa informácií z podniku treba na jeho dosiahnutie v robotníckej profesii odpracovať približne päť rokov. Platy v automobilkách patria k najvyšším na Slovensku a sú takmer dvojnásobne vyššie v porovnaní s priemernou mzdou v krajine.

Automobilka bude nových zamestnancov hľadať na celom Slovensku. Ľudia žijúci mimo Bratislavského kraja majú možnosť v závislosti od bydliska využívať zmluvné podnikové autobusy, ktoré zadarmo privážajú a odvážajú zamestnancov zhruba do sto kilometrov od hlavného mesta.

„V Bratislave máme zazmluvnených niekoľko ubytovní a mesačné bývanie v závislosti od ubytovne priemerne stojí osemdesiat eur,“ dodal Machalík.

V izbách bývajú robotníci väčšinou po dvoch a vo výnimočných prípadoch i traja. K dispozícií majú vlastný záchod i kúpeľňu. „Čo sa týka ubytovania, tak myslím si, že Volkswagen zabezpečuje pre ľudí lepší štandard a zo strany zamestnancov sme naň nikdy nemali žiadne sťažnosti,“ povedal šéf odborov v závode Zoroslav Smolinský.

Nábor ľudí nastáva s rozbehom výroby automobilov pod označením New Small Family. Okrem VW by ďalších tritisíc ľudí mali v súvislosti s projektom prijať dodávatelia. Malé vozidlá značiek Seat, Škoda a Volkswagen sa budú vyvážať do celého sveta a počet zamestnancov v závode VW stúpne do konca roka na osemtisícpäťsto. Bratislavský Volkswagen vyrába už teraz modely VW Touareg, Audi Q7, karosérie pre Porsche Cayenne.

1 debata chyba