Rekvalifikačnými kurzami môžete zmeniť svoj život tak, ako chcete

Po rekvalifikačných kurzoch siahajú nielen nezamestnaní, ale aj takí, ktorí si chcú doplniť svoje vzdelanie alebo zmeniť život od základov.

09.11.2011 06:00
štúdium, školenie, profesia, kurz Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Mnohí v novej profesii vidia tiež ľahšiu možnosť, ako sa dostať k práci za hranicami. Kurzy využívajú aj čerství absolventi, ktorí si tak zvyšujú šancu na uplatnenie sa na trhu alebo zvýšenie profesijného rastu.

Daniela Gališová z agentúry AMOS–K, ktorá organizuje kurzy pre pedikérky či kozmetičky, hovorí, že pre zmenu sa ženy rozhodujú najmä po výpovedi zo zamestnania alebo po materskej dovolenke, keď sa už nechcú vrátiť do pôvodnej práce.

„Ale sú aj také, ktoré sa rozhodli svojvoľne zmeniť doterajšie zamestnanie a chcú sa osamostatniť, teda otvoriť si živnosť,“ povedala. Z celkového počtu absolventiek tvorí asi 65 percent nezamestnaných.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Príspevok na založenie živnosti viac využívajú muži. Kto ho môže dostať?

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ponuka kurzov je dnes široká. Nielen pre nezamestnaných ich organizujú úrady, ďalej rôzne stredné odborné školy, vysoké školy, ale aj špeciálne na to založené agentúry.

Rekvalifikácia patrí medzi formy celoživotného vzdelávania a nie je obmedzená vekom. Začať sa dá aj pred dôchodkom. Záujemca by mal však jasnú predstavu, kam sa chce po profesijnej stránke uberať. Daniela Gališová hovorí, že väčšina záujemkýň má jasno v tom, čo by chceli robiť.

„Niektoré sa však prídu len poradiť a v tom prípade ich prevedieme po našom zariadení, aby videli, ako ktorá profesia v praxi vyzerá a ako sa vykonáva. Niekto sa nedokáže rozhodnúť hneď, v takomto prípade umožňujeme, aby sa prišli pozrieť do salónov praktickej výučby viackrát, aby boli vnútorne rozhodnuté, ktorú profesiu by chceli vykonávať,“ skonštatovala.

Zmenu povolania cez rekvalifikáciu využívajú najviac tí, ktorí sa potom v novej profesii odhodlajú podnikať na živnosť. Pri výbere kurzu musí mať budúci podnikateľ predstavu nielen o tom, čo by chcel robiť, ale aj o tom, či ho nová práca uživí. Vladimír Mička zo Slovenskej živnostenskej komory prízvukuje, že pred rozhodnutím si musí urobiť prieskum trhu, nájsť voľné miesto, v ktorom by sa mohol uchytiť.

Kurz môže mať viacero podôb podľa dĺžky trvania aj formy štúdia. Prevládajú celodenné alebo večerné formy. Okrem teoretickej časti obsahuje aj praktickú časť. Ceny kurzov sú preto rôzne a závisia od inštitúcie, ktorá ich ponúka.

Uchádzači o rekvalifikáciu, ktorí sa prihlásia cez úrad práce, za vzdelávanie neplatia. Musia však spĺňať dve podmienky a tie sú registrácia nezamestnanej osoby a právoplatné rozhodnutie o zaradení do evidencie nezamestnaných.

Širokú ponuku kurzov tvoria také, ktoré majú akreditáciu od ministerstva školstva. Jeho hovorkyňa Miriam Žiaková upozorňuje, že tieto kurzy sú výhodnejšie oproti neakreditovaným. Absolvent takéhoto kurzu získa osvedčenie o vzdelaní, ktoré ho radí medzi kvalifi kované osoby, a to znamená v novom zamestnaní vyšší plat. Osvedčenie je tiež podmienkou na získanie živnostenského lis­tu.

Na webových stránkach agentúr, ktoré kurzu ponúkajú, nájde záujemca základné informácie o kurze. Pre rýchlu komunikáciu ako kontakty agentúry uvádzajú okrem e–mailových adries aj mobilné čísla. Niektoré z nich umožňujú prihlásiť sa do kurzu aj cez internet.

3 debata chyba