Nemci tvrdo pracovali, zvýšte im výrazne platy, žiada firmy ministerka

Nemecká ministerka práce a sociálnych vecí Ursula von der Leyenová vyzvala zamestnávateľov, aby tento rok Nemcom citeľne zvýšili platy.

12.02.2012 21:34
Plat, mzda, peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

V posledných rokoch bol rast podľa nej nedostatočný, teraz ale situácia dospela k tomu, aby sa platy zvýšili o viac, než aká vysoká je inflácia. Tá je tesne nad dvomi percentami. Ministerka však za svoj apel zožala kritiku aj z vlastných radov, odbory zasa chcú zamestnancom pridať oveľa viac.

„V minulých rokoch sme tu v Nemecku usilovne pracovali, ale pokiaľ ide o platy, držali sme sa späť, aby sme bez úhony prečkali finančnú krízu,“ povedala ministerka denníku Bild am Sonntag. „Vzhľadomna to, že sme uspeli a nemecké podniky vytvárajú vysoké zisky, nadišiel čas, aby svoj diel dostali aj zamestnanci a dočkali sa zreteľného zvýšenia platu,“ dodala.

Na otázku, čo to znamená zreteľné zvýšenie platu, ministerka povedala, že by to malo byť nad infláciou. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že v Nemecku nebýva zvykom, aby do mzdových vyjednávaní medzi zamestnávateľmi a odborármi zasahovali politickí lídri. Ešte zvláštnejšie je to, že ministerka vyslovila konkrétny rozsah zvýšenia.

Von der Leyenová je členkou Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) a niekedy býva označovaná za jednu z možných nástupkýň kancelárky Angely Merkelovej. Za jej apel k zvýšeniu platov ju ale hneď skritizoval jej stranícky kolega Michael Fuchs, ktorý je horlivým zástancom priemyselných firiem. Nadšený nebol ani líder koaličných slobodných demokratov (FDP).

O platoch pre približne deväť miliónov zamestnancov sa začne vyjednávať už v najbližších týždňoch. Dva najväčšie odborové zväzy v Nemecku chcú svojim členom vyjednať zvýšenie platu v priemere asi o 6,5 percenta. Vplyvný zväz IG Metall obhajuje záujmy približne 3,6 milióna pracovníkov v priemysle, zatiaľ čo zväz Verdi rokuje za dva milióny zamestnancov vo verejnom sektore. Zamestnávatelia požiadavky odborov na rast miezd považujú za prehnané.

6 debata chyba