Profesia days navštívia tisíce záujemcov o prácu

V priestoroch výstaviska Incheba sa už od ranných hodín tlačili stovky ľudí. Medzi záujemcami o pracovné miesta neboli len študenti, ale aj staršie ročníky.

20.02.2013 15:40
profesia, nezamestnaní, práca Foto: ,
Profesia days v Inchebe ponúkajú až 2300 pracovných miest.
debata (2)

Spoločnosť Profesia organizuje v stredu a vo štvrtok najväčší veľtrh práce na Slovensku Profesia days, ktorý minulý rok navštívilo viac ako 16-tisíc uchádzačov o prácu. Na podujatí ponúka prácu 80 vystavovateľov spomedzi domácich aj zahraničných firiem, ktoré ponúkajú približne 2 300 pracovných miest. „Ako reprezentant zamestnávateľov považujem tento veľtrh za veľmi užitočný, lebo 430-tisícová armáda nezamestnaných je niečo, čo Slovensko straší a musí ju riešiť,“ povedal Ľuboš Sirota z personálnej spoločnosti McRoy.

„Chcel by som sa zamestnať v spoločnosti, kde budem mať perspektívu rastu, kde práca neskĺzne po pár mesiacoch do nudného stereotypu, samozrejme mám chuť na sebe pracovať a neustále sa vzdelávať,“ tvrdí študent 5. ročníka Ekonomickej univerzity V Bratislave, Ma­tej.

Vstup na veľtrh je zdarma a cestujúcich z rôznych kútov Slovenska poteší aj tento rok 50-percentná zľava na cestovný lístok. Zľavu získa každý, kto si od 18. februára 2013 zakúpil lístok s názvom „Vlakom na Profesia days“. Na tento svoj cestovný lístok môže cestovať späť bezplatne. Stačí, ak mu lístok označí organizátor podujatia pečiatkou potvrdzujúcou účasť na podujatí.

Zo zahraničných ponúk vedie Škandinávia

Mnoho Slovákov sa v súčasnej zlej situácii na pracovnom trhu stále viac orientuje na zahraničie. „Najviac ponúk máme z nemecky hovoriacich krajín a zo Škandinávie,“ hovorí Alena Házašová, koordinátorka Európskych služieb zamestnanosti (EURES), ktoré predstavujú sieť spolupracujúcich subjektov. Ich cieľom je uľahčiť voľný pohyb pracovných síl v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru. „Vyberáme len preverených poskytovateľov pracovných miest. Na základe ich požiadaviek potom hľadáme na pohovoroch vhodných uchádzačov na konkrétnu pozíciu. Cestu do zahraničia si však uchádzač, ktorý splnil požiadavky zamestnávateľa, hradí sám,“ informuje Házašová.

Podľa koordinátorky najštedrejšie ohodnotenie ponúkajú v Nórsku a Švédsku, zaujímavé uplatnenie ponúka aj Holandsko. Záujem je o technické smery, o prácu na farmách, či v zdravotníctve. Prostredníctvom siete EURES si našlo prácu v niektorom zo štátov EÚ a EHP už viac ako 53 000 Slovákov.

Okrem vystavovateľov hľadajúcich nových zamestnancov bude už tradične súčasťou veľtrhu práce aj množstvo vzdelávacích, konzultačných alebo testovacích miestností, v ktorých odborníci budú radiť uchádzačom ako zvýšiť svoje šance na trhu práce.

Kompletný harmonogram veľtrhu nájdete tu.

Potreba kariérneho rastu

Súčasťou podujatia je aj množstvo prednášok z oblastí samovzdelávania a neustáleho napredovania. Autor jednej z nich Maxim Strashun zo spoločnosti Lenovo, priblížil poslucháčom niekoľko zaujímavých postrehov z oblasti systematického vzdelávania sa a faktoru motivácie v pracovnom procese. „Ak po určitom čase vo firme, pre ktorú pracujete odvádzate výkon ako na začiatku, no za kratší čas, spýtajte sa nadriadeného, aby vás naučil niečo nové,“ tvrdí Strashun. Podľa jeho slov nie je zmysel v navýšení objemu tej istej práce, ale práve v rozširovaní obzorov a zručností. „Netreba čakať, kým vám niekto iný ponúkne možnosť, ako sa ďalej rozvíjať, treba sa na možnosti ako sa naučiť niečo nové aktívne pýtať,“ myslí si Strashun.

Čakanie na príležitosti sa označuje aj ako „cinderella komplex“, ktorý sa dá voľne preložiť ako Popoluškin komplex, keď človek čaká, kým mu niekto ponúkne ďalšiu prácu. „Ak vám vo firme povedia, že sú spokojní s tým, čo a koľko robíte, a ani po čase vám neponúknu možnosť rastu kompetencií a priučeniu sa niečomu novému, choďte odtiaľ čo najrýchlejšie preč,“ dodal Strashun. Podľe jeho slov je tiež dôležité obetovať pár hodín času týždenne aj rôznym tréningom, ktoré ihneď neponúkajú finančné ohodnotenie, no do budúcna sa určite zúročia.

2 debata chyba