Keď vyhodíme dôchodcov, bude práca pre mladých, tvrdia firmy

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) žiada vládu Roberta Fica, aby cez novelu Zákonníka práce umožnila dať zamestnancovi výpoveď z dôvodu splnenia nároku na poberanie starobného dôchodku.

22.04.2013 14:28
dôchodca, pracujúci, penzia, dôchodok Foto:
Ilustračné foto
debata (100)

Na tlačovej besede po rokovaní tripartity to uviedol šéf AZZZ Rastislav Machunka. Podľa neho by sa tak mohli uvoľniť pracovné miesta pre mladšiu generáciu. „Bola by to fakultatívna možnosť ukončiť pracovný pomer so zamestnancom,“ povedal.

Na podporu zamestnávania dlhodobo nezamestnaných AZZZ požaduje zníženie odvodov pre ľudí s nízkym zárobkom. Ide o jeden z piatich návrhov na riešenie nezamestnanosti, ktorý minulý týždeň predstavila SDKÚ-DS.

„Budeme mať s nimi nižšie náklady a ten príjem, ktorý z ich práce máme, bude postačovať na výdavky, ktoré budú s nimi spojené,“ povedal Machunka. Táto skupina nezamestnaných má pritom podľa Machunku zväčša nízke vzdelanie a často prišla o prácu pre zvyšovanie minimálnej mzdy v minulých rokoch, pričom pre zamestnávateľa nevyprodukuje dostatočnú pridanú hodnotu. „Pokiaľ nám ekonomika nebude dostatočne rásť najmenej tromi až štyrmi percentami, tak nové pracovné miesta sa budú vytvárať veľmi ťažko,“ dodal Machunka.

„Poďakoval som za tieto návrhy. Budú predmetom ďalšieho posudzovania odborníkov na ministerstve práce a sociálnych vecí,“ povedal minister práce Ján Richter. Podľa neho nejde o nové návrhy, keďže o nich uvažovala už predchádzajúca vláda. „Vzhľadom na stav, ktorý tu je, ideme objektívne opätovne posúdiť a reálne predpokladám, že dáme nejaké odpovede, ktoré sa týkajú týchto návrhov,“ uviedol. Minister považuje tieto návrhy za reálne, keďže vychádzajú zo skutočnej situácie, v ktorej sa Slovensko z hľadiska miery nezamestnanosti nachádza.

100 debata chyba