Štatistiky nezamestnanosti nám skresľujú Rómovia, tvrdí Fico

Rómovia nám výrazne skresľujú štatistiky nezamestnanosti, vyhlásil na štvrtkovom diskusnom fóre s českým premiérom Petrom Nečasom HNClub predseda vlády Robert Fico.

06.06.2013 14:16
Práca, zamestnanie, značka, profesia Foto:
Práca, zamestnanie, značka, profesia
debata (102)

„Nám neuveriteľne deformuje číslo nezamestnanosti obrovský počet Rómov, ktorých na Slovensku máme. Dobre vieme, že ide o ľudí, pre ktorých sa ťažko hľadá práca, ktorí sú ťažko rekvalifikovateľní, kde sú veľmi ťažké pracovné návyky a pracovná disciplína. Keby sme tento problém nemali, tak je naša nezamestnanosť na úrovni možno 8 či 9 percent,“ vyhlásil Fico.

Reagoval tak na slová českého predsedu vlády Petra Nečasa, ktorý sa pochválil tým, že v porovnaní so Slovenskom dosahujú polovičnú nezamestnanosť. Česi majú navyše napriek nižšej produktivite práce vyššie priemerné mzdy. Kým u nás je to zhruba 800 eur, u našich susedov je to o približne 200 eur viac. „Bol by som opatrný voči týmto údajom, u štatistík sa nedajú robiť kategorické závery. Dôležité je sledovať trendy,“ zdôraznil Nečas.

Premiér Fico reagoval tým, že produktivita práce na Slovensku umožňuje vyššie mzdy, ako momentálne zamestnanci dostávajú. Predpokladá tiež, že by nezamestnanosť mohla v letných mesiacoch klesnúť pod 14 %. „Celá eurozóna hovorí o rekordnej nezamestnanosti, nie je to fenomén jednej krajiny. Keby nebola na Slovensku zdeformovaná miera nezamestnanosti veľkým počtom rómskych spoluobčanov, tak Slovensko má dnes 8 či 9 percentnú nezamestnanosť,“ zopakoval Fico.

102 debata chyba