Slovenské automobilky zbierajú manažérske ceny

Stredoškolsky vzdelaní zamestnanci v troch slovenských automobilkách bez problémov zarábajú viac ako tisíc eur za mesiac. A čo sa týka práce s ľuďmi, najväčšie úspechy zožal bratislavský Volkswagen, ktorý sa dostal medzi desať najlepších zamestnávateľov v Európe.

14.06.2013 10:00
Volkswagen, auto, automobilka Foto:
Po prijatí do továrne Volkswagenu sa zamestnanci zaúčajú v tréningovom centre.
debata (10)

Súťaž European Business Awards dopadla úspešne aj pre Kia Motors Slovakia. Žilinská automobilka sa do prvej desiatky najlepších európskych podnikov dostala v kategórii životné prostredie a spoločenský zodpovedné podnikanie.

„Veľkú úlohu pri hodnotení hrali pracovné podmienky, sociálny program a možnosti osobného rozvoja našich pracovníkov. Sme mimoriadne hrdí na to, že sme sa dostali medzi desať najlepších európskych zamestnávateľov,“ povedal Wilfried von Rath, člen predstavenstva pre personálnu oblasť vo Volkswagene Slovakia. Bratislavská automobilka sa tak ocitla medzi top zamestnávateľmi z Nemecka, Veľkej Británie, Fínska, Španielska, Bulharska či Grécka. V konkurencií tritisíc zamestnávateľov z 34 krajín Európy dokázala bodovať aj žilinská Kia.

„Získaním ocenenia Ruban d'Honneur sme veľmi poctení, pretože spoločnosť Kia Motors Slovakia sa už od svojho vzniku usiluje byť zodpovedným občanom regiónu, v ktorom pôsobí, " uviedol Eek-Hee Lee, prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Kia Motors Slovakia. V rámci žilinského regiónu automobilka v roku 2012 podporila rôzne projekty sumou prevyšujúcou 690-tisíc eur. "Rovnako ako v minulosti aj tohto roku organizujeme samostatne, ale i v spolupráci s našimi partnermi rôznorodé filantropické aktivity zamerané na mobilitu, životné prostredie, bezpečnosť a podporu dobrovoľníctva v žilinskom regióne,“ pokračoval Eek-Hee Lee.

Volkswagen Slovakia sa napriek umiestneniu medzi najlepšími zamestnávateľmi v Európe nevyhol sporom s odbormi. Posledný protest bol pred pár týždňami, keď odborári piskotom, rapkáčikmi a slovami hanba bojovali za vyplatenie jednorazovej odmeny.

Zamestnanci sa po dvoch protestoch s vedením spoločnosti dokázali dohodnúť na mimoriadnej odmene vo výške 1 350 eur s tým, že ďalších 200 eur bude vyplatených za hospodárske výsledky roku 2013. „Dobré sociálne podmienky zamestnancov vychádzajú zo spolupráce vedenia s odbormi a momentálne pripravujeme pracoviská pre ľudí vo veku tesne pred dôchodkom,“ povedal šéf odborov vo Volkswagene Slovakia Zoroslav Smolinský.

Zamestnanci Volkswagenu Slovakia z firemných benefitov najviac využívajú bezúročné pôžičky v maximálnej výške 16 600 eur a príspevky na dovolenky. „V oblasti vzdelávania sú to zasa rôzne školenia, odborné a jazykové kurzy,“ priblížil hovorca automobilky Vladimír Machalík. Volkswagen Slovakia v roku 2012 dosiahol zisk 178 miliónov eur, vyrobil 419-tisíc automobilov, zamestnával 9 400 kmeňových zamestnancov a priemerný plat ľudí bez započítania manažmentu dosiahol 1 540 eur. „Priemerný plat robotníkov v Kia Motors Slovakia bol v minulom roku 1 029 eur v hrubom,“ povedal predseda odborov automobilky Miroslav Chládek.

Pokles predaja automobilov na európskom trhu zatiaľ najviac zasiahol trnavský PSA Peugeot Citroën. Závod sa pod hrozbou zrušenia tretej zmeny, čím by o prácu prišlo približne osemsto zamestnancov, s odbormi dohodol na dvojročnom zmrazení platov. Na základe aktuálnych objednávok automobilka počíta s tým, že v tomto roku vyrobí viac vozidiel ako v minulom roku, keď brány fabriky opustilo 215-tisíc vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba