Európski lídri hľadali prácu pre mladých

Nemecký stavebný inžinier Jürgen Hacht si po skončení štúdia už rok márne hľadá prácu. "Očakávam, že politici jasne povedia, ako zabezpečia, aby sa mladý človek po škole slušne zamestnal,“ povedal pre Pravdu 24-ročný Hacht, ktorý v stredu postával pred úradom spolkovej kancelárky Angely Merkelovej v Berlíne.

05.07.2013 08:00
Práca, zamestnanie, nezamestnanosť, profesia Foto:
Ilustračné foto
debata

Lídri v Berlíne hľadali prácu pre mladých

Prišiel sem spolu s kamarátmi, aby protestovali proti úsporným opatreniam v Európe, ktoré čoraz viac dopadajú aj na zamestnanosť najzraniteľnejšej skupiny obyvateľov – mladých ľudí do 25 rokov. Merkelová na stredu pozvala do Berlína viac ako 20 európskych lídrov krajín EÚ, aby našli spoločne riešenie pre slabé uplatnenie mladých ľudí na trhu práce. K dispozícii budú mať krajiny európske zdroje.

„Únia musí zabezpečiť väčšiu flexibilitu v čerpaní týchto prostriedkov, aby sme vyriešili aktútny problém nezamestnanosti mladých,“ povedala po stretnutí kancelárka Merkelová. „Potrebujeme zefektívniť aj vzdelávací systém, aby reflektoval potreby pracovného trhu,“ dodala.

Lídri únie sa ešte pred týždňom na summite v Bruseli dohodli, že počas nasledujúcich dvoch rokov EÚ minie na tvorbu nových pracovných miest pre mladých osem miliárd eur. Slovensko by od budúceho roku malo z tejto sumy dostať zhruba 100 miliónov eur. Brusel v rámci nového podporného programu navrhuje, aby každý mladý človek do 25 rokov, ktorý sa ocitne na úrade práce, dostal ponuku na prácu, zamestnanie alebo ďalšie vzdelávanie či preškolenie. Takzvaná záruka pre mladých by mala garantovať, aby sa tak stalo do štyroch mesiacov od skončenia školy.

Podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny má Slovensko momentálne takmer 75-tisíc mladých nezamestnaných do 25 rokov, z toho je vyše 24-tisíc absolventov. Slovenská vláda už v tomto roku vyčlenila na nové pracovné miesta pre mladých do 29 rokov 70 miliónov eur z eurofondov. Podnikatelia a samosprávy by dokopy mali vytvoriť do konca roka 12 500 nových miest. V Európe je momentálne až 5,6 milióna mladých ľudí do 25 rokov, ktorí si nevedia nájsť prácu. Paradoxne, v Európe sú momentálne až dva milióny neobsadených pracovných miest. Ide najmä o nesúlad medzi zručnosťami, ktoré požadujú podniky a kvalifikáciou, ktorou disponujú uchádzači o prácu.

Momentálne má najvyššiu mieru nezamestnanosti mladých Grécko. Až 62 percent Grékov do 25 rokov sedí doma bez práce. S podobným problémom sa pasujú aj Španieli, Portugalci a Taliani. Nemecko je s počtom mladých nezamestnaných na opačnej strane rebríčka, s mierou nezamestnanosti na úrovni 7,5 percenta. Susedné Rakúsko s ôsmimi percentami je na druhom mieste, a tretie v rebríčku s najnižším počtom mladých bez práce s podielom 10,6 percenta je Holandsko.

Merkelovej oponenti hovoria, že práve politika rýchlych a ráznych škrtov, ktorú Nemecko požaduje naprieč úniou, sa podpisuje čoraz viac pod zhoršujúce sa čísla zamestnanosti.

„Teraz jazdí po Európe so sanitkou a rozdáva náplasti na zranenia, ktoré sama svojimi opatreniami spôsobila,“ uviedla podľa agentúry Reuters šéfka hlavnej nemeckej opozičnej strany SPD Andrea Nahlesová. Podľa jej slov bude v najbližších rokoch na „záchranu“ pre mladých v Európe potrebných až vyše 20 miliárd eur. Členovia jej strany spoločne s odbormi postávali počas včerajšieho summitu lídrov pred Merkelovej úradom na protest proti jej politike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba