Komu nesmrdia kravy, má istých 600 eur

Poľnohospodárov posmešne prezývajú hnojári. Ich príjmy nie sú vysoké nikde v Európe, za priemerom ostatných profesií zaostávajú o 20 až 25 percent. Slovensko nie je výnimkou.

19.07.2013 01:34
Krava, družstvo Foto: ,
Ilustračné foto
debata (10)

Vlani poľnohospodári priemerne zarobili 625 eur. Takýto mesačný plat majú napríklad dojičky na dobrých farmách. A veruže niektorí preň vymenili prácu a odišli z čistučkých hál, kde sa vyrábajú LCD moduly, do maštalí.

Hoci sa to nezdá, supermoderná farma môže konkurovať najmodernejšiemu priemyselnému parku. Na Farme Majcichov pracuje východniarka Eva, ktorú pred časom zlákala ponuka jednej sprostredkova­teľskej agentúry vo voderadskom závode na LCD moduly – súčiastky do televízorov. Zbalila svojich pár vecí a presťahovala sa na západ. Lenže z menej ako 400 eur sa nedá príliš vyskakovať, keď si má človek platiť ešte aj nájom. Nečudo, že keď sa Eva dopočula, že na najväčšom slovenskom výdojnom hospodárstve vo Vlčkovciach zarobia dojičky viac ako operátorky vo fabrike, zmenila prácu.

Evina práca vôbec nie je ľahká. Dojáreň ide na tri zmeny. Na obrovskom kolotoči sa odrazu vezie 72 kráv. V osemsekundových intervaloch sa prisúvajú dojnice s vemenami plnými mlieka k trojici žien dojičiek. Mimochodom, názov ich profesie presne znie operátor dojenia. To je naozaj rozložené do operácií. Prvá zo žien bleskurýchle našampónouje krave cecky a odstrekne mlieko, druhá ich vyutiera a tretia k nim zručne pripína dojačku so štyrmi prísavkami. Koľko je za to na konci mesiaca? V júni to bolo 820 eur v hrubom.

Určite zaslúžené peniaze. Spolu s Evou pracuje aj bývalá kancelárska pracovníčka z Trnavy. „Nikdy mi ani len nezišlo na um, že raz skončím pri kravách, ale keď človek tri roky nevie zohnať zamestnanie, odrazu padne aj predpojatosť mestského človeka voči práci s dobytkom,“ vyriekne zrelá štyridsiatnička, ktorá chce zostať v anonymite. Dodá, že lepšie je pracovať pri kravách, ako prepadať doma letargickým stavom.

Čoraz zriedkavejšou profesiou je bača. A hoci sa na Slovensku dnes chová už iba 300-tisíc oviec, bača je žiadaná profesia. Kedysi na družstvách aj dobre platená. A dnes? Peter Hatala je bačom v RD Hron v Slovenskej Ľupči. Na nohách je naozaj od svitu do mrku. Pasie stádo 430 oviec a musí rozumieť všetkému – ovečkám, žinčici aj dobre narábať s nožom pri ošetrovaní kopýtok oviec. Za svoju všestrannosť dostane mesačne 850 eur.

„Dožičil by som mu aj viac, ale družstvu na vyšší bačov plat nevychádza,“ povie predseda RD Hron Igor Nemčok. Baču pretromfnú len dvaja traktoristi. Musia obsiahnuť celý chotár a všetky farmy a tak mesačne podľa sezóny zarobia od 800 do 1¤000 eur. Lenže to nie je mzda za osem hodín. Poľnohospodárstvo má svoj biorytmus a tomu sa treba voľky-nevoľky podrobiť.

Portál našeplaty.sk zverejnil platy niektorých poľnohospodárskych profesií. Agronóm mesačne zarobí 670 eur, zootechnik o desať viac, predseda – manažér 830. Dlhoročný predseda PD Devio Nové Sady Ivan Oravec, ktorý desaťročie šéfoval aj roľníckej samospráve, údaje vykoriguje. „Plat agronóma, zootechnika či mechanizátora sa pohybuje zvyčajne od 700 do 900 eur a predsedu od 900 do 1 300. Samozrejme, odchýlky sú možné,“ pripúšťa Oravec.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #profesia #družstvo #farma