Štát navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu o 8,2 eura

Ministerstvo práce predloží na pondelkové rokovanie tripartity návrh na zvýšenie minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka o 8,2 eura na 345,9 eura.

09.08.2013 11:50
euro, peniaze, mince Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Najnižšie možné zárobky by tak vzrástli o 2,4 %. „Návrhom na zvýšenie sumy minimálnej mzdy len o 2,4 % ministerstvo reaguje na celkovú nepriaznivú hospodársku situáciu a pretrvávajúci vplyv hospodárskej krízy na ekonomiku Slovenskej republiky,“ tvrdí rezort v materiáli pripravenom na rokovanie tripartity.

Ako ďalej uvádza ministerstvo, zároveň tým prihliada aj na to, že za prvý štvrťrok 2013 sa podiel terajšej sumy mesačnej minimálnej mzdy 337,7 eura a priemernej mesačnej mzdy za kraje mimo Bratislavského kraja pohyboval v rozmedzí od 46,8 % v Trenčianskom kraji až po 57,6 % v Prešovskom kraji. „Najmä v tomto regióne by vyššie zvýšenie mohlo negatívne vplývať na tvorbu pracovných miest a na rast nezamestnanosti,“ priznáva ministerstvo.

Návrh na zvýšenie minimálnej mzdy na 345,9 eura je podľa rezortu práce na úrovni najnižšej možnej sumy minimálnej mzdy, ktorú bude ministerstvo pri nezhode sociálnych partnerov zo zákona povinné predložiť na rokovanie vlády. Ministerský návrh zodpovedá medziročnému rastu priemernej mzdy na Slovensku za minulý rok.

Zamestnávatelia a odborári mali podľa zákona predložiť do 15. júla tohto roka dohodu o sume mesačnej minimálnej mzdy na rok 2014, čo sa nestalo. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR navrhujú ponechať sumu minimálnej mzdy na doterajšej úrovni 337,7 eura. Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ) však požaduje zvýšenie minimálnej mzdy o 8 % na 364,7 eura mesačne tak, aby jej čistá hodnota dosahovala minimálne hranicu príjmovej chudoby 315 eur. „Takýto nárast minimálnej mzdy povedie k rastu nezamestnanosti a k prehĺbeniu chudoby na Slovensku,“ reagoval na návrh odborárov v polovici júla tajomník RÚZ Martin Hošták.

Zvýšenie minimálnych zárobkov podľa Hoštáka škodí nízkokvalifikovaným osobám. „Súčasná situácia na trhu práce nedáva dôvod na zvýšenie minimálnej mzdy,“ zdôraznil Hošták. Vzhľadom na nepriaznivý stav na trhu práce RÚZ navrhuje zaviesť moratórium na zvyšovanie minimálnej mzdy. „Navrhujeme zmraziť výšku minimálnej mzdy do času, kým miera nezamestnanosti na Slovensku neklesne pod 10 percent,“ dodal tajomník RÚZ.

Ak sa zamestnávatelia a odborári na sume minimálnej mzdy na rok 2014 nedohodnú, o jej výške rozhodne vláda. „Od roku 2007, odkedy je účinný zákon o minimálnej mzde, sa nikdy nepodarilo, aby sa zamestnávatelia a zamestnanci dohodli na úrovni minimálnej mzdy,“ priznal v polovici júla tohto roka viceprezident KOZ Slavomír Manga.

Od začiatku tohto roka sa minimálna mzda na Slovensku po rozhodnutí vlády zvýšila o 3,2 % na 337,7 eura. Na rok 2012 išlo o nárast najnižších zárobkov tiež o 3,2 %, a to na 327,2 eura. Od začiatku roka 2011 minimálna mzda stúpla o 3 % na 317 eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #zvýšenie #zamestnanie