Rozdiely v príjmoch Slovákov sa zväčšili, pomohli si ľudia s VŠ

Príjmová nerovnosť na Slovensku za posledných dvadsať rokov výrazne narástla. Dôvodom je najmä rastúca diferenciácia platov podľa vzdelania a zmeny v redistributívnej politike štátu.

29.08.2013 20:30
Doláre, euro, rifle, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Nerovnosti u nás sú tak vyššie ako v Českej republike, ale zostávajú nižšie ako v Poľsku či v Maďarsku. Konštatuje to národná štúdia o nerovnostiach Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce (CELSI), ktorá v rámci medzinárodného vedeckého projektu GINI vychádza vo vydavateľstve Oxfordskej univerzity.

Príčinou nárastu nerovností na Slovensku bol najmä nárast príjmov u vybraných skupín obyvateľstva, zatiaľ čo iným skupinám príjmy rástli pomalšie. Najviac rástli príjmy vysokoškolsky vzdelaným ľuďom a vzdelanie sa stalo najdôležitejším determinantom miezd. Nárast nezamestnanosti uvrhol mnoho ľudí do pásma ohrozenia chudobou najmä kvôli strate zamestnania. Ako ďalej vyplynulo z výskumu CELSI, politika štátu má na nerovnosti výrazný vplyv. Dlhodobá redistributívna politika štátu v podobe podpory nezamestnanosti, dávok v hmotnej núdzi a ďalších inštrumentov je jednou z hlavných príčin pomerne nízkej miery príjmovej nerovnosti na Slovensku.

Na druhej strane, zavedenie rovnej dane malo neutrálny dopad na skupiny s nízkym príjmom, avšak pozitívne ovplyvnilo čisté príjmy vysokopríjmových skupín. Dôležitú úlohu zohráva štát napríklad v prípade starobných dôchodkov. "Nebyť dôchodkov, medzigeneračné príjmové nerovnosti by boli neudržateľné,“ vysvetľuje výskumný riaditeľ CELSI Martin Kahanec. Podobne ako u dôchodcov, aj u iných skupín tvoria príjmy od štátu podstatnú časť mesačných rozpočtov, ide najmä o nezamestnaných alebo rodiny s malými deťmi.

"Ďalším dôvodom nižšej miery príjmovej nerovnosti je aj to, že pomerne veľká časť pracujúcich poberá nízke mzdy, čo znižuje ich rozptyl,“ dodáva Kahanec. Ohrození chudobou sú u nás najčastejšie nízkovzdelaní ľudia. "Jeden z našich predchádzajúcich výskumov ukázal, že nízkovzdelaní majú až o 19,5 percent nižšiu pravdepodobnosť nájsť si prácu ako stredoškolsky vzdelaní ľudia,“ uvádza Kahanec. Oproti vysokoškolsky vzdelaným ľuďom ich šance klesajú o ďalších 10,3 percenta v prípade mužov a 14,5 percenta v prípade žien. S chudobou sa taktiež najčastejšie spája zhoršený zdravotný stav, nezamestnanosť alebo kriminalita.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #zamestnanie #príjmy