Svet je hladný po informatikoch, dopyt vzrástol o štvrtinu

Svetový dopyt po odborníkoch v technologických odvetviach vzrástol v prvej polovici tohto roka medziročne o 27 percent.

08.09.2013 11:50
počítač, internet Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyplýva to z analýzy spoločnosti Stanton Chase International, ktorá sa zaoberá vyhľadávaním špičkových profesionálov a manažérov.

Technologické odbory sú pomerne presným barometrom stavu ekonomiky, podľa Stanton Chase International tak ide o jasný dôkaz, že sa svetová ekonomická klíma skutočne zlepšuje. Najväčší rast záujmu zaznamenala najmä v Severnej Amerike, Ázii a Tichomorí.

Rýchlo sa meniace prostredie ICT (informatika a komunikačné technológie) vyžaduje kandidátov s dobrými manažérskymi schopnosťami, ktorí budú schopní reagovať na nový dopyt, inovovať tradičné trhy a obnoviť záujem zákazníkov.

Naopak, región Európy, Blízkeho Východu a Afriky (EMEA) vykazuje v hľadaní manažérov na technologickom trhu päťpercentný pokles. Rekordná miera nezamestnanosti a znižujúce sa investície znamenajú, že sa ekonomika eurozóny v roku 2013 zhoršuje viac, než sa predpokladalo. Zlá situácia v Španielsku, Grécku a ďalších krajinách ovplyvnila inovácie, podnikanie a ekonomiku ako celok.

„V dnešnej globálnej ekonomike však môžeme očakávať, že pozitívny vývoj v Ázii a USA sa prejaví pozitívne aj v regióne EMEA,“ uviedla spoločnosť. Významný potenciál v technologickom rozvoji vraj predstavuje Rusko.

Medzinárodná spoločnosť Stanton Chase bola založená v roku 1990 a teraz pôsobí v 72 pobočkách v 42 krajinách Ázie, Európy a Ameriky.

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #profesia #informatika