Brocka: Vyššie pokuty za čiernu prácu, viac skorumpovaných kontrolórov

Pokračujúcou rozpravou k návrhu novely zákona o inšpekcii práce začal ôsmy rokovací deň 23. schôdze parlamentu. Podľa novely by sa od začiatku novembra tohto roka mali zvýšiť pokuty za nelegálne zamestnávanie.

13.09.2013 10:03
Euro, peniaze, bankovky, ekonomika, eurofondy Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Pokuta za nelegálne zamestnávanie dvoch a viacerých osôb súčasne by mala predstavovať najmenej päťtisíc eur. Teraz môže zamestnávateľ bez ohľadu na počet nelegálne zamestnaných ľudí dostať pokutu od dvetisíc do 200 tis. eur. Súčasne sa má zvýšiť aj dolná a horná hranica poriadkovej pokuty za nesplnenie si zákonných povinností, a to z terajších 65 až 650 eur na 100 až 1 000 eur.

Ako uviedol poslanec Július Brocka (KDH), zvýšenie pokút za nelegálne zamestnávanie povedie k tomu, že bude viac skorumpovaných kontrolórov. „Zvyšovanie pokút nie je dobrý nápad,“ zdôraznil. Udeľovanie vyšších pokút sa podľa opozičného poslanca dá vyriešiť interným predpisom tak, aby kontrolóri nevyužívali dolnú hranicu pokuty v rámci platného zákona o inšpekcii práce. Poslanec Viliam Jasaň (Smer) vyzval Brocku, aby sa za svoje vyjadrenie o vyššom počte skorumpovaných kontrolórov ospravedlnil. „Je to neseriózne, urážať ľudí, ktorí si poctivo vykonávajú svoju prácu,“ povedal.

Podľa údajov rezortu práce a sociálnych vecí dostali v rokoch 2011 a 2012 zamestná­vatelia 245 pokút v priemernej celkovej sume 510 tis. eur. Priemerná výška pokuty tak predstavovala 2 082 eur. „Vzhľadom na zvýšenie pokuty možno predpokladať znižujúci sa počet zistených prípadov takého nelegálneho zamestnávania, a to 100 v roku 2014, 80 v roku 2015 a 65 v roku 2016,“ očakáva ministerstvo práce. Navrhovaná novela zákona má podporiť zamestnanosť zabezpečovanú formou pracovnoprávnych vzťahov tým, že výkon inšpekcie práce sa má zameriavať najmä na dozor a poradenstvo v pracovnoprávnych vzťahoch.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Július Brocka #nelegálne zamestnávanie