Gréci škrtli dovolenku navyše, ktorú mali úradníci za prácu na počítači

Grécko zrušilo šesť dní mimoriadnej dovolenky, ktorá bola určená štátnym zamestnancom za to, že v zamestnaní musia pracovať s počítačom.

14.09.2013 11:02
muž, počítač, správne sedenie, pracovisko,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Ide o ďalšie z úsporných opatrení, ktoré však ekonomické problémy Grécka asi nevyrieši. Pripustil to minister pre reformy Kyriakos Mitsotakis, keď v gréckej televízii v piatok povedal, že tento bonus voľných dní patrí do inej doby.

Šesť dní dovolenky navyše mali tí zamestnanci, ktorí museli pri počítačoch tráviť denne viac ako päť hodín. Zrušenie tejto výhody sa rovná pracovnej sile 5000 zamestnancov, povedal Mitsotakis. Ide podľa neho o „malý, ale symbolický krok“ smerom k modernizácii štátnej správy.

Grécko v dôsledku ťažkých hospodárskych problémov už zrušilo mnoho ďalších výhod, napríklad príplatky za pracovnú dochádzku či prevod penzie zosnulých otcov na nevydaté dcéry. V júli parlament schválil plán reforiem verejného sektora, ktorý predpokladá, že do konca tohto roka bude 25 000 zamestnancov buď presunutých na iné pracovné miesta alebo prepustených.

Grécko dostalo od štátov eurozóny a Medzinárodného menového fondu dva balíky pomoci vo výške 240 miliárd eur s podmienkou, že vykoná hlboké reformy. Špekuluje sa, že krajina by mohla potrebovať ďalšiu podporu. Grécky minister financií Jannis Sturnaras hovoril nedávno o dodatočných desiatich miliardách eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #zamestnanie #úradníci