Portugalský ústavný súd zrušil ďalšie reformy pracovného trhu

Portugalský ústavný súd zamietol sériu reforiem, ktoré mali zvýšiť flexibilitu na trhu práce a na ktorých sa vláda dohodla so zahraničnými veriteľmi.

27.09.2013 06:38
Plat, mzda, peniaze, euro
Ilustračné foto
debata (3)

Je to už štvrtýkrát, čo ústavný súd zamietol nejaké opatrenie, ktoré je jednou z podmienok medzinárodného záchranného programu.

Sudcovia teraz okrem iného zamietli zákon, umožňujúci zamestnávateľom sa rozhodnúť, ktorému zo zamestnancov dajú výpoveď. Neplatné sú aj výpovede v prípade, že sa pracovník nedokáže prispôsobiť pracovným požiadavkám. Podľa súdu je totiž potrebné zaviesť poistky proti prípadnej diskriminácii. U pracovníkov, ktorí zamestnanie nezvládajú, by vraj zamestnávatelia najskôr mali uvažovať o ich presune na iný post v rámci firmy.

Rozhodnutie súdu vyvoláva pochybnosti, či je Portugalsko schopné plniť podmienky medzinárodného záchranného programu. Krajina sa predvlani stala po Grécku a Írsku treťou krajinou eurozóny, ktorá musela pre dlhovú krízu požiadať o zahraničnú finančnú pomoc vo výške 78 miliárd eur.

Podľa veriteľov je úsilie o zníženie nákladov zamestnávateľov dôležitým predpokladom k tomu, aby mohla stúpnuť konkurencieschop­nosť portugalskej ekonomiky.

V auguste ústavný súd zrušil vládne opatrenia, ktoré štátu umožňovalo nadbytočnú pracovnú silu poslať na rekvalifikáciu či prepustiť. Dôležitejšie rozhodnutie o predĺžení pracovného týždňa pre štátnych zamestnancov o päť hodín na celkových 40 hodín má ale súd ešte len pred sebou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #pracovný trh