Štát sa dohaduje s odborármi o zvýšení úradníckych platov

Prebehli už tri kolá rokovaní odborárov a zástupcov štátu o zvyšovaní platov v štátnej a verejnej správe. Zatiaľ bez dohody.

07.10.2013 22:42
Peniaze, euro, mena Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Ani počas tretieho kola rokovaní sa odborári nedohodli so zástupcami štátu na percente, o ktoré by sa mali navyšovať platy zamestnancov v štátnej a verejnej správe v budúcom roku. Ako uviedol štátny tajomník Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš, zástupcom zamestnancov ponúkli 1,7-percentné navýšenie platových taríf, čo je o 0,7 percentu­álneho bodu viac pár hodín predtým. „V praxi by to znamenalo, že všetky platové tarify by sa zvýšili o tú istú sumu, v prípade nášho návrhu by to bolo približne 13 alebo 13,5 eura,“ uviedol Ondruš.

Ako podotkla hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov Martina Nemethová, návrh síce neprijali, ale vítajú tento krok zástupcov štátu. O aké percento by boli ochotní odborári znížiť svoju požiadavku, neuviedla, všetko je to podľa nej o dohodách.

Z verejných financií by si štátom navrhované navýšenie miezd vyžiadalo sumu 76,7 mil. eur, pričom samosprávy by museli z tejto čiastky vykryť 19 mil. eur. Podľa štátneho tajomníka rezortu práce, v utorok budú očakávať jednoznačné stanoviská samospráv, či by takýto nárast zvládli. „Štátny rozpočet by takýto nárast zvládol,“ skonštatoval Ondruš.

V utorok čaká spoločná porada štátnych tajomníkov ministerstiev vnútra, zdravotníctva, školstva, práce a financií k tomu, či existuje ešte priestor na prípadné ďalšie navýšenie ponuky. „Musím otvorene povedať, že zvýšenie napríklad na úroveň 4,2 percenta, čo nám odporúčali dnes odborári, nadväzujúc na taký istý rast minimálnej mzdy pre rok 2014, považujeme už v tejto chvíli bez tých rokovaní za bohužiaľ nerealizovateľný z hľadiska možností štátneho rozpočtu,“ povedal Ondruš. Nevylúčil však, že v utorok môžu prísť ešte s vyšším návrhom, ale už na úkor iných benefitov.

Rokovania o navyšovaní platov medzi odborármi a predstaviteľmi štátu budú pokračovať v utorok podvečer na pôde rezortu práce.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #úradníci #odborári